Kapitol, Vašington, Tramp
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Kongresni odbor koji istražuje napad na američki Kapitol, koje su izvele pristalice Donalda Trampa pokušavajući da ponište njegov izborni poraz 2020. godine, svedočio je o tome kako su bliski Trampovi saveznici - čak i njegova ćerka - odbacili njegove lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Odbor američkog Predstavničkog doma koji ispituje napad 6. januara 2021. godine takođe je pokazao snimke hiljada huligana koji napadaju policiju i probijaju se u Kapitol. To je prvo od šest planiranih saslušanja s ciljem da se pokaže da je bivši republikanski predsednik bio u zaveri kako bi se nezakonito održao na vlasti.

Pročitajte još:

Odbor pod vodstvom demokrata predstavio je video svedočenja važnih osoba Trampove administracije, uključujući njegovu ćerku Ivanku Tramp i njenog supruga.

Takođe je prikazan deo Trampovog ostrašćenog govora pre napada u kojem je ponovio lažne tvrdnje o izbornoj prevari i usmerio bes svojih pristalica na potpredsednika Majkla Pensa. Pens je bio u zgradi Kapitola i nadgledao kongresnu potvrdu izborne pobede sadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena, koju neredi nisu uspeli da spreče.

Neki republikanci u Kongresu u danima nakon napada osudili su Trampa, ali većina je od tada promenila narativ i sada ga podržava. Predsednik demokratskog odbora Beni Tompson rekao je da je Tramp žrtva zavere koja je imala za cilj da potkopa američku demokratiju i blokira miran prenos vlasti.

„Šestog januara stvar je kulminirala i pokušan je državni udar. Nasilje se nije dogodilo slučajno. To je bio Trampov stav“, rekao je Tompson.

Donald Tramp
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

Državni tužilac Vilijam Bar takođe je rekao da je jasno dao do znanja da se ne slaže s idejom da kaže da su izbori ukradeni i da objavi ove stvari, koje nazivam glupošću.

„I, znate, nisam želeo da učestvujem u tome“, rekao je Bar.

Tramp nastavio s lažnim tvrdnjama o izbornom porazu 2020. godine

Otkako je prošle godine napustio poziciju predsednika, Tramp je nastavio s lažnim tvrdnjama da je njegov izborni poraz od Bajdena rezultat prevare, što je tvrdnja koju su odbacili brojni sudovi, državni izborni zvaničnici i članovi njegove vlastite administracije.

„Ne možemo da živimo u svetu u kojem sadašnja administracija ostaje na vlasti na temelju svog stajališta, nepotkrepljenog konkretnim dokazima, da je bilo prevare na izborima“, rekao je Bar, koji je podneo ostavku otprilike dve nedelje pre upada na Kapitol.

Na saslušanju je takođe bilo dvoje svedoka koji su svedočili odvojeno: policijska službenica američkog Kapitola Karolin Edvards, koja je zadobila povredu mozga u napadu, i reditelj koji je snimio ekstremno desničarsku grupu Proud Boys, koja je optužena za pomoć u planiranju napada.

Kapitol, Vašington, Tramp
Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo

Edvards je opisala uvrede kojima su je huligani zasipali za vreme okršaja, ali je rekla da je ponosna što se borila protiv njih čak i nakon što je bila povređena.

„Bio je to pokolj. Bio je haos. Ono što sam videla bio je rat uživo“, zaključila je Edvards.

BONUS VIDEO: Tramp čita imena dece poginule u pucnjavi u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar