Željko Jović, ambasadro Srbije u Bugarskoj i Ljuljzim Sulejmani, preživeli mladić iz autobusa koji se zapalio
Željko Jović i Ljuljzim Sulejmani Foto: Ambasada Srbije u Sofiji

Ljuljzim Sulejmani (26) i njegova verenica Medina Luftiu (25) u petak će napustiti bolnicu Pirogov u Sofiji, gde su smešteni nakon što su uspeli da pobegnu iz autobusa koji se zapalio na auto-putu u Bugarskoj, nezvanično saznaje Nova.rs.

Sulejmani i Luftiu zadobili su lakše telesne povrede u vidu opekotina i očekuje se da će se oporaviti do petka.

Brat državljanina Srbije koji je poreklom iz okoline Preševa otputovao je danas u Sofiju, kako bi posetio brata u bolnici, nezvanično saznaje naš portal.

Sulejmanija je juče obišao i Željko Jović, ambasador Republike Srbije u Bugarskoj. Jović je tom prilikom istakao da je Sulejmani u dobrom stanju, uprkos tome što je morao da razbije prozor na zadnjem sedištu autobusa, kako bi sebe i verenicu spasio od vatre koja je gutala vozilo.

Foto: Facebook/Lulzim Sulejmani

„Da što pre izađe iz bolnice i da sa svojom verenicom, državljankom Republike Severne Makedonije koja je takođe povređena i nalazi se u istoj bolnici, nastavi zajednički život i što pre zaboravi veliku tragediju“ – navodi sa u saopštenju Ambasade Srbije u Sofiji.

„Prvo prasak, pa eksplozija“

Sulejmani je sinoć za makedonsku Telmu ispričao kako je prvo čuo prasak, a potom i eksploziju. Vatra je nakon toga počela munjevitom brzinom da se širi.

Na svu sreću, uspeo je da razbije prozore i pobegne iz autobusa smrti, zajedno sa verenicom. On se sada nalazi u bolnici, sa još pet povređenih osoba, koje su u stabilnom stanju.

Bugarska, autobus, nesreća
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

U nesreći je stradalo 45 od 52 putnika autobusa. Poginulo je 12 dece, a najmlađe žrtve su četvorogodišnji bliznaci. Većina preminulih je iz Severne Makedonije, potvrdio je premijer Zoran Zaev.

Autobus prevozio benzin i vatromet?

POGLEDAJTE JOŠ:

Prvi rezultati istrage stravične nesreće u Bugarskoj ukazuju na to da je vatra na autobusu započela na prednjem delu vozila u sklopu sastava grejanja. Autobus severnomakedonskih tablica nosio je kanistre s gorivom koji su možda doveli do tragedije. Pored toga, Infomaks prenosi da je vozilo skladištilo i veliku količinu pirotehnike, koja bi završila na makedonskom tržištu pred novogodišnje praznike.

Prema prvim saznanjima bugarske policije, autobus turističke agencije „Besa trans“ potpuno je izgoreo za manje od dva do tri minuta.

Infomaks nezvanično saznaje da se u prednjem delu autobusa nalazila nelegalna cisterna kapaciteta 1.000 litara nafte, što je uticalo na obim ove tragedije. Međutim, Infomaks je došao do još jednog šokantnog podatka – autobus je navodno prevozio veliku količinu pirotehnike.

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 vatrometa.

Na putu nije bio vidljivih tragova kočenja zbog čega se zasad čini najizglednijom teorija da je vozač zaspao na putu iz Istanbula iz kojeg se većina putnika vraćala s turističkog putovanja.

BONUS VIDEO Stravičan požar u Bugarskoj – izgoreo makedonski autobus

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar