Foto:Ana Marković

Kraljičina plaža, prema mišljenju većine meštana i turista u Crnoj Gori, najlepša na ovoj obali Jadrana, posle više od jedne decenije konačno je slobodna. Ova, ali i Kraljeva plaža, danas su jedine na crnogorskom primorju, na kojima nema ležaljki, ali ni naplate ulaza, pa se posle toliko godina prvi put ponovo čuje graja kupača, prodaju se krofne, kukuruzi, a u lepotama veličanstvene prirode uživa ko god poželi da ovde spusti svoj peškir. Za Kraljičinim „čarima“ međutim, „plače“ samo jedan čovek - Milo Đukanović.

Čini se da su Kraljičinu plažu meštani sve do ove godine viđali samo na slikama, a onda su 30. marta polomili ogradu koja im je branila ulaz, i tako, od milja zvanu „malu plažu“ konačno oslobodili.

Od Svetog Stefana put kroz šumu vodi do bisera crnogorskog primorja, Kraljeve, i do skoro najtajanstvenije – Kraljičine plaže, koja je do ove godine bila nezvanično rezervisana samo za jednog čoveka, predsednika države.

Foto:Ana Marković

„Milo više nema gde da se okupa, moraće izgleda na plažu u Majami“, poručuju meštani iz okoline Svetog Stefana.

„On više ovamo neće dolaziti i verujem da više nema nijedne plaže za njega u Crnoj Gori. Ova mu je bila kao privatni posed. Predsednikovo obezbeđenje svakog leta bilo je raspoređeno unaokolo, bilo je i ronilaca, čiji je posao bio da osiguraju plivanje, da se slučajno iz vode ne pojavi nepozvani gost. Turisti i meštani decenijama nisu ni videli ovu prelepu, malu plažu ušuškanu u zelenilu. Mogli su samo da naziru more i luksuzno zdanje sa bazenom, nekada letnjikovac kralja Nikole koje se nalazi na samoj obali“, priča za Nova.rs jedan od zaposlenih u obezbeđenju okoline Miločera, koji je zamolio da ostane anoniman.

Ovog leta je, međutim, naglašava on, sve otišlo u drugu krajnost.

Foto:Ana Marković

„Sveže, vruće krofne, kukuruzi, kupite ovde“, odjekuje plažom.

„Ovaj deo obale, koji je dosad bio nedostupan, pretvorio se u vašar. Svakog jutra žene iz okolnih mesta donesu korpe i kutije sa sendvičima, krofnama, kukuruzom, čak i kafu u termosu, koje onda tokom dana prodaju turistima iz Srbije, Rusije, Ukrajine… Oni međutim posle za sobom ostavljaju đubre, a to sada niko ne čisti“ kaže naš sagovornik.

Za razliku od načičkanih plaža u ostatku crnogorskog primorja, Kraljeva i Kraljičina su do sada važile za oaze mira, gde je tišinu prekidala samo muzika talasa i pesma galebova.

„Ovde nema kafića, restorana, nema čak ni prodavnice u blizini, pa su eto neki iskoristili priliku da zarade.“

Turisti su međutim oduševljeni.

„U Crnoj Gori smo na odmoru već sedam dana i nismo imali pojma da je Kraljičina plaža otvorena. Čim smo čuli da možemo ovde da se kupamo seli smo u auto i došli. Kao dete sam dolazila ovde sa roditeljima i sećam se koliko su svi voleli ovu plažu. Predivno je, nestvarno, kao iz bajke. Prosto je tužno da meštani, ali i svi turisti, ne samo gosti hotela Sveti Stefan – Miločer, u ovim lepota ma nisu mogli da uživaju sve ove godine. To je zapravo zločin“, kaže Marina koja je iz Novog Sada sa porodicom na letovanju u Bečićima.

Foto:Ana Marković

Gužva je i na Kraljevoj plaži, na kojoj ovog leta nema ležaljki i suncobrana, za koje je ranijih godina bilo potrebno odvojiti i do 140 evra za samo jedan dan.

Kako je čuvana Kraljičina plaža

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ovih dana besan je zbog atmosfere koja sada vlada na Kraljičinoj plaži.

„Samo aposlutno neodgovorna vlast mogla je da učini da jedan reprezentativni deo naše turističke ponude postane gotovo ravan ruglu, da izgubimo investitora i da dovedemo u pitanje ostvarivanje projekcije o kojoj sam govorio, Crne Gore kao konkurentne turističke destinacije na Mediteranu. Aman ove godine ne otvara, Sveti Stefan ne otvara Miločer“, rekao je Đukanović.

Foto:Ana Marković

On se osvrnuo na klip koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem se vidi kako ovog leta izgleda njegova omiljena plaža.

„Kraljičina plaža na kojoj nam je zavideo čitav svet, danas, pročitao sam na onom klipu, služi za prodaju piva i ćevapa za jedan evro. Svi su došli sa svojim ćebadima i suncobranima i pokušavaju da otuđe zapravo nešto što nije njihovo“, rekao je on.

Međutim, prvi čovek Budve, Marko Bato Carević, ne bi se složio sa predsednikom i raduje se slobodnoj Kraljičinoj plaži, koja je, kako ističe, dosad bila privatna obala jednog čoveka.

„Specijalne policijske jedinice obezbeđivale su ranije čitav taj kompleks, bili su angažovani i ronioci, plus plovna jedinica koja je branila pristup plaži sa mora. Okolo su bili čak i snajperisti i sve je bilo visoko zaštićeno. Ljudi nisu smeli ni da šetaju blizu Kraljičine, a ne da se kupaju, sve je bilo zagrađeno i blokirano. Taj deo je i dalje formalno pod zakupom Adriatik propertis (Adriatic properties), firme iz Singapura, koja je uzela u zakup na 30 godina, ali imamo najavu njihovog povlačenja sa tog lokaliteta. Milova nervoza zbog Kraljičine je samo dokaz da iza Singapura stoji on, tačnije da je povezan sa tim firmama“ objašnjava Carević za Nova.rs.

Foto:Ana Marković

Kraljičina i Kraljeva plaža, naglašava on, biće otvorene ovog leta i dostupne svim građanima.

„Dosad je i Morsko dobro bilo ‚privatno dobro‘, ali je sa promenom vlasti postalo javno dobro. Mnogo se novca ovde zaradilo kroz razne sumnjive poslove i pare su se prale bez ikakvih problema, to je odličan biznis, prljave pare ubacivali su u legalne tokove. Mnogo se krade od plaža u Crnoj Gori i država je tu najviše oštećena. To je ono što izaziva nervozu kod Mila, jer su mu sad poslovi uzdrmani, tako je i u Porto Tivtu, kao i u Herceg Novom, i na Lušticama. Ovo je bila privatna država, baš kao i ta Kraljičina plaža, sve je bilo privatizovano, što je uobičajeno u državama gde su na vlasti ‚doživotni‘ vladari. Milo sad može da se kupa na Kraljičinoj ako želi, a ako ne želi, uvek može da ode u Dubai“ poručuje Carević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare