Ešli Bajden Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Čerka Džil i Džo Bajdena, Ešli (39) sušta je suprotnost Ivanki Tramp. Ova socijalna radnica, udata za 14 godina starijeg plastičnog hirurga, prešla je dug put od hapšenja zbog posedovanja droge, do pokretanja modne linije inspirisane pokojnim bratom Boom.

Pročitajte još:

Protekle četiri godine Ivanka Tramp je kao prva ćerka SAD, uživala u uticaju i moći bez presedana, ali će sada ona i njen suprug i savetnik američkog predsednika Džared Kušner, napustiti Belu kuću jer u nju stižu novi stanari – Bajdenovi.

Ivanku Tramp će na mestu prve ćerke zameniti Ešli Bajden, jedino dete Džil i Džoa Bajdena. Za razliku od Ivanke, Ešli ne uživa da bude u žiži javnosti, ima samo privatan nalog na Instagramu i nije zainteresovana za mesto u očevoj administraciji.

Rođena deset godina pre nego što se Džo Bajden prvi put kandidovao za predsednika, Ešli je odrasla okružena politikom i pod budnim okom braće Hantera i Boa, koji je preminuo od raka 2015. Hanter i Bo su Bajdenovi sinovi koje je imao sa Neilom, koja je preminula u saobraćajnoj nesreći 1972. godine zajedno sa njihovom ćerkicom Naomi.

Ešli je u prošlosti imala problema sa zakonom – uhapšena je 1999. zbog posedovanja marihuane i 2002. zbog ometanja policije, a sada se ispituje i uloga njenog supruga, hirurga Hauarda Krajna (53) u Bajdenovoj kampanji, ali se generalno klonila medija i fokusirala na karijeru socijalne radnice, a pokrenula je i humanitarnu modnu liniju.

Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

„Društveni rad mi je u krvi“

Rođena 1981. u Vilmingtonu, Delaver, u vreme kada je njen otac bio senator, Ešli je jednom prilikom rekla da joj je društveni rad u krvi ne samo zahvaljujući ocu već i majci koja radi kao profesor engleskog jezika.

Pre selidbe u Vašington, Džil Bajden, koja ima četiri diplome, predavala je na javnom koledžu u Delaveru, državnoj školi i u psihijatrijskoj bolnici za adolescente.

„Moj tata je ceo život bio u javnoj službi, moja mama je učiteljica – to mi je u krvi“, rekla je Ešli jednom prilikom.

Karijera

Još kao dete zalagala se za humani tretman životinja, zaštitu prirodne sredine, aktivizam i 15 godina je radila kao socijalni radnik u Socijalnoj službi Delavera, radeći na programima fokusiranim na maloletničku pravdu, usvojitelje i mentalno zdravlje.

Postala je direktor delaverskog Centra za pravdu gde je radila na reformi krivičnog sistema i gde je pokrenula programe obrazovanja, pomoći žrtvama nasilja.

Uz to, pre tri godine pokrenula je liniju dukserica, inspirisanu bratom Boom, a prihod od njihove prodaje namenila je lokalnim humanitarnim organizacijama u Delaveru. Majice imaju logo LH sa sterlom, kao omaž preminlom bratu.

„On je bio moja strela. Njegov rak me je dotukao. Nisam imala izbora i morala sam da nastavim dalje, da stremim ka mojim snovima“, rekla je ona.

Ešli je kreirala i uniforme za Hamilton hotel u Vašingtonu koji je pod pokroviteljstvom organizacije Lajvlihud koja podržava ruralne zajednice.

Privatni život

Ešli je udata za dr Hauarda Krajna, profesora hirurgije na Tomas Džeferson univerzitetu i osnivača Centra za estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju na Džefersonu.

Par se sreo 2010. posredstvom Ešlinog brata Boa koji je umro 2015. Dve godine kasnije, Krajn ju je zaprosio u sumrak na litici Big Sura, nakon što je prvo zatražio dozvolu od njenog oca, tadašnjeg potpredsednika SAD.

Par se venčao 2012. u Delaveru u katoličkoj crkvi gde je Ešli krštena, a venčanje je obavio rabin kao simboličan gest i njenoj katoličkoj tradiciji i njegovoj jevrejskoj veri.

Za razliku od Ivanke koja je prešla u judaizam udajom za Kušnera, Ešli je ostala pri Katoličkoj crkvi i čak je imala privatnu audijenciju kod pape Franje u Vatikanu 2016.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Tatina ćerka

Iako nikada nije zvanično postala deo Bajdenovog tima, Ešli se poslednjih meseci češće pojavljivala u javnosti, podržavajući oca.

„Obožavam svog oca, ali duboko verujem da on ima karakter i viziju potrebnu da vodi ovu zemlju“, rekla je ona. „Voleće vas svim srcem i tretiraće svakog sa poštovanjem bez obzira ko ste“, dodala je Ešli.

Sukob sa zakonom

Nakon što je završila srednju školu, Ešli se preselila u Luizijanu na Tulejn univerzitet a potom je magistrirala na Pensilvanijskom univerzitetu.

Kao studentkinja uhapšena je zbog posledovanja marihuane ali nije osuđena. Izveštaji o njenom hapšenju pojavili su se 2009. kada je jedan njen „prijatelj“ pokušao medijima da proda snimak na kome se navodno vidi Ešli kako uzima kokain na nekoj zabavi. Džo Bajden nije komentarisao ove izveštaje.

Ešli je 2002. uhapšena jer je ometala policiju ispred bara u Čikagu. Tada 21-godišnja Ešli je bila sa grupom ljudi ispred bara kada je neko bacio flašu na policajca. Kada je policija krenula da hapsi jednog od njih, Ešli im je navodno blokirala put i pretila. Optužbe su kasnije odbačene, a ona se izvinila na sudu.

Uloga muža-hirurga u Bajdenovom timu

Bajdenov tim suočen je prošlog meseca sa neprijatnim pitanjima o ulozi njegovog zeta u kampanji posle izeštaja da je Krajn u sukobu interesa jer je savetovao Bajdena o koronavirusu.

Krajn je pokrenuo startap inicijativu koja nudi druga rešenja za pandemiju koronavirusa, preneo je tada Politiko. Zbog dualne uloge savetnika u kampanji i menadžera inicijative, Krajn je optužen za sukob interesa iako nema nikakvu zvaničnu ulogu u Bajdenovom izbornom timu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare