Foto:Screenshot/Youtube/АТН: новости Беларуси и мира

Tri raketna bataljona beloruske armije izašla su na lokaciju u Gorodnejskoj oblasti uz samu granicu sa Litvanijom, inače članicom EU i NATO pakta, kako bi na obližnjem vojnom poligonu izveli raketno gađanje taktičkim balističkim raketama 9M87 Točka (NATO nomenklatura SS-21 Scrab), saopštilo je ministarstvo odbrane ove zemlje. Ova informacija posle priloga na državnoj televiziji, naišla ja na osudu kako Litvanije, tako i Poljske, koje su ovu vojnu vežbu doživele kao pretnju.

Ministarstvo odbrane Belorusije oglasilo se saopštenjem da je vežba planirana od 17. do 20. avgusta, u skladu sa planom obuke oružanih snaga zajedno sa raketnim pukovima protivvazdušne odbrane na tri poligona – Ostrovec, Goški i Neman. U ovim vežbama učestvuje i 103. padobranska brigada sa sedištem u Vitebsku, koja će izvesti obuku sa pripadnicima graničnih jednica u cilju jačanja državne granice.

Ova vojna vežba na društvenim mrežama izazvala je veliku pažnju i mnogi su je shvatili kao provokaciju beloruskog predsednika, kojom želi da pokaže da rušenje njegovog poretka dolazi spolja, od članica NATO, a ne od naroda iznutra, naroda koji ina;e više od 10 dana protestuje zbog krađe izbora i Lukašenkove vlasti koja traje od 1994.

Foto:Screenshot/Youtube/АТН: новости Беларуси и мира

„Vojna vežba usmerena je na reakciju Moskve. Lukašenko je u nedeljama pre svega ovoga poprilično ohladio odnose sa Putinom, posebno od privođenja pripadnika „Vagnera“ na ulicama Minska. Svemu tome prethodile su godine u kojima je Lukašenko pokušao da balansira između Zapada i Rusije i to je na neki način uspevao. Ako pričamo o vojnom domenu, na tržištu je prodavao naoružanje gerilskim vojskama, da bi od Moskve tražio zamensko naoružanje. To je bio mali deo atmosfere koja je stvarana u Belorusiji, a sad kad su počeli protesti Moskva mu je neophodna i sa radikalizacijom protesta odnos prema NATO može da podigne težinu u svojoj politici i to je jedini mehanizam koji on sad ima na raspolaganju. To je potez očajnika, koji može da bude opasan“, kaže za Nova.rs Aleksandar Radić.bPrema njegovim rečima, Belorusiju članice NATO u okruženju gledaju kao potencijalni bezbednosni problem. Iz naše pozicije teško možemo da razumemo mentalni sklop baltičkih republika koje su bile pod sovjetskom čizmom i sve to gledaju kao neprijatnost posebno na vojnu vežbu koja je bila održana 15 kilometara od poljske granice.

Na pitanje da li je ovo guranje prsta u oko NATO paktu Radić kaže:

„Onaj ko želi da koristi rakete većeg dometa, nema potrebu da ih izlaže potencijalnom napadu. Ovde je mnogo važnija od vežbe lokacija, da NATO može da je vidi., da su rakete razmeštene uz samu granicu i da je u pitanju političko-propagandna poruka, a najmanje vojna. Točka jeste zastarela raketa, ali efikasna. Jesu Rusi rasformirali raketne pukove točki, ali je to veoma efikasan sistem, koji se može da koristi kao sredstvo za odvraćanje, ali i za dejstvo po dubini . Upotreba raketa može da bude veoma jak argument. Točka je efikasan adut, a ovde je sredstvo političke propagande, zaključuje Radić.

Foto:Screenshot

Šta je Točka

Točka predstavlja balističku raketu kratkog dometa  sa oznakom 9M79 „Točka“. Ovaj raketni sistem je razvijen je 1972. godine, a već naredne 1973. godine ušao je u sastav pešadijskih pukova.

Raketni sistem 9M87 „Točka“ namenjen je za uništenje najvažnijih objekata u dubini teritorije neprijatelja kao što su: aerodromi, komandna mesta, PVO položaji…….

Foto:Screenshot/Youtube/АТН: новости Беларуси и мира

Raketa može da ima tri vrste bojevih glava: nuklearnu, visokoeksplozivnu fragmentnu i kasetnu. Raketa je montirana na vozilu točkašu marke ZIL-375. Domet rakete je120 km,sa mogućnošću odstupanja od cilja do 10 metara. Postoji i unapređena verzija Točke oznake 9M79M1 „Točka-U“ (SS-21 „Scarab-B“).

Sistem je borbeno upotrebljen u Gruziji 2008, koristi se i dalje u građanskom ratu na istoku Ukrajine, Siriji, Libiji i Jemenu.

Komentari

Svi komentari (1)