Foto: Profimedia, EPA/EFE

Nakon više od sto dana rata i dalje se ne može proceniti ko će pobediti u Ukrajini. Ono što trenutno je samo niz kontradiktornih informacija s terena. Ipak, primetno je da u javnosti raste uverenje da je Rusija ta koja će pobediti, pa čak i da je daljnji ukrajinski otpor uzaludan.

Obe strane trpe strahovite gubitke, a imaju i sve ozbiljniji problem s moralom u svojim redovima.

Pročitajte još:

Isto tako, i Rusija i Ukrajina gube teritoriju – Kijev vodi defanzivne borbe kod Hersona na jugu i Harkova na severu, a ruske snage nedeljama postupno, ali uporno probijaju ukrajinske linije i zauzimaju teritoriju na najvažnijem i najbrutalnijem bojištu – Donbasu.

Čini se da će ubrzo dodati novi grad na popis osvojenih – Severodonjeck, jedan od dva preostala grada u Luganskoj oblasti.

Ukrajinci u uličnim borbama pokušavaju da pokore Ruse

Iako Ukrajinci u Severodonjecku i dalje uspevaju da odvrate ruske napade, dva nedelje nakon što je čečenski vođa i Putinov vazal Ramzan Kadirov proglasio grad „oslobođenim“, pitanje je koliko dugo će to još biti slučaj.

I ukrajinski i ruski izvori uglavnom se slažu da Rusi drže stambeni deo grada, dok su Ukrajinci utvrđeni u industrijskoj zoni oko fabrike koksa-Azot, odakle prema ukrajinskim tvrdnjama i dalje izvode manje kontranapade.

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk izjavio je da ukrajinske snage „daju sve od sebe da odbrane grad“ i zaustave rusko napredovanje.

Foto: Profimedia/Reuters/Epa/Tanjug

Problem predstavlja i ogromna razlika u oružanoj moći.Ruske snage na istoku imaju 20 puta više artiljerije i 40 puta više municije.

Hrvatski vojni analitičar Robert Barić rekao je za Index.hr da je Ukrajina ipak iznenadila sve, jer su svi smatrali da će biti poražena već u prvim danima rata.

„To znači da iako Rusija pobedi, to će biti Pirova pobeda jer oni naprosto nemaju ljudi. Evo već vidite u tim narodnim republikama Donjeck i Lugansk, u okupiranim delovima, sve veći otpor mobilizaciji. Putin ne može napraviti opštu mobilizaciju u Rusiji ako ne proglasi ratno stanje, a već je imao nerede u nekim pokrajinama zbog regrutovanja“, zaključio je Barić.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenog Britanca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare