Nataša Pirc Musar Foto:TANJUG/ STA/ NEBOJSA TEJIC

Nova predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je danas da će za svoje prvo putovanje u inostranstvo izabrati zemlje Zapadnog Balkana, navodeći da je posebno brinu odnosi Beograda i Prištine.

Pirc Musar je za Radio Sloveniju rekla da bi njen prvi izbor bila poseta Nemačkoj, glavnom trgovinskom partneru Slovenije, ali da su je nedavni događaji na Zapadnom Balkanu naveli da se predomisli.

Predsednica je, u prvom velikom intervjuu posle izbora, rekla da smatra da Slovenija predstavlja „prozor i vrata u EU za region Zapadnog Balkana“, objavila je STA.

Pirc Musar je istakla da će se kao predsednica oglasiti kad god proceni da je potrebno, ali da se neće stalno mešati u dnevnu politiku.

Nova slovenačka predsednica je rekla da će imati savetnika za klimatske promene, uglavnom zato što su to pitanje pokrenuli mladi ljudi tokom njene predizborne kampanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pirc Musar je istakla da pre inauguracije namerava da se povuče sa mesta direktora svoje advokatske kancelarije.

Ona će sutra održati prvi neformalni sastanak sa odlazećim predsednikom Borutom Pahorom, a zvanični rezultati izbora biće proglašeni za desetak dana.

Pirc Musar je prva žena koja će obavljati predsedničku funkciju u Sloveniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar