Karolin Kajo Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Više od 100 francuskih javnih ličnosti potpisalo je otvoreno pismo u kojem osuđuje, kako su rekli, homofobične opaske nedavno imenovane ministarke u francuskoj Vladi, Karolin Kajo.

Kajo koja je imenovana za ministarku za teritorijalnu koheziju u novoj francuskoj Vladi formiranoj 4. jula, Senat je u utorak upitao da li se i dalje protivi zakonu o istopolnim brakovima i usvajenju dece, preneo je Rojters.

Ona je reformu 2013 godine nazvala „kapricom“ i „planom koji je protiv prirode“.

Kajo je u početku stajala pri onome što je rekla, dodajući: „Imam puno prijatelja među tim ljudima“.

Dva dana kasnije ona se izvinila zbog svojih izjava.

U otvorenom pismu, koje će sutra biti objavljeno u listu „Žurnal di dimanš“, doveden je u pitanje izbor reči koje je upotrebila i dovedeno je u pitanje da li ona treba da zadrži svoju funkciju u vladi.

„Kako možemo da prihvatimo da članica vlade naziva francuske građane “tim ljudima“? Kako da izbegnemo da, po njenom mišljenju, oni ne pripadaju istoj kategoriji građana?“, navodi se u otvorenom pismu.

Pismo su potpisali članovi parlamenta, gradonačelnici, bivši članovi vlade, uključujući bivšeg premijera Manuela Valsa, kao i novinari, advokati i članovi civilnog društva.

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je u petak da je Kajo u prošlosti davala „šokantne“ izjave i da se nespretno izražavala, ali da će nastaviti da radi i da će ostati „koncentrisana na svoju misiju“ u vladi.

***

BONUS VIDEO: Šapić neće otvarati manifestaciju „Europrajd“


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram