Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/GRIGORY SYSOEVS/SPUTNIK/KREMLIN

Norveške obaveštajne službe su primetile da se ne može isključiti eskalacija lokalizovanog rata u širi sukob koji uključuje Sjedinjene Države, NATO i Norvešku.

Dodaju da su ratni brodovi Severne flote redovno izlazili na more sa nuklearnim oružjem u doba hladnog rata, ali je ovo prvi put da je savremena Rusija to učinila, prenosi Politiko.

„Tatičko nuklearno oružje je posebno ozbiljna pretnja“, navodi se u izveštaju norveške obaveštajne službe.

Rusija je počela da raspoređuje taktičke brodove sa nuklearnim oružjem u Baltičkom moru prvi put u poslednjih 30 godina, saopštila je Norveška obaveštajna služba u svom godišnjem izveštaju.

Ne isključuju potencijalnu eskalaciju

„Iako Rusija takođe ima podmorničke kapacitete, anti-satelitsko oružje i sajber sposobnosti koje bi mogle da ugroze Norvešku i vojnu alijansu NATO-a, taktičko nuklearno oružje je „posebno ozbiljna pretnja u nekoliko operativnih scenarija u koje bi mogle da budu uključene zemlje NATO-a“, navodi se u izveštaju.

Norveška obaveštajna služba je takođe napomenula da se ne može isključiti eskalacija lokalizovanog rata u širi sukob koji uključuje Sjedinjene Države, NATO i Norvešku. Eksperti obaveštajnih službi ocenili su da će Rusija održavati, modernizovati i razvijati svoj nuklearni arsenal, ali ne očekuju značajnije promene ruske nuklearne doktrine u narednim godinama.

***

BONUS VIDEO: Putin o pretnjama nukelarnim oružjem: Nije blef, ruža vetrova može se okrenuti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar