Norveska mere ukidanje
Foto: EPA-EFE/Naina Helen JAma

Norveška će ukinuti skoro sve preostale regulative uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa pošto je vrlo mala verovatnoća da će koronavirus ugroziti Službe zdravstvene zaštite, rekao je premijer te zemlje Jonas Gar Stere.

Norveška je ukinula većinu regulativa 1. februara i zadržaće neke od mera na arktičkom arhipelagu Svalbard. Nove mere stupaju na snagu od danas.

Pročitajte još:

„Uklanjamo skoro sve mere uvedene za suzbijanje širenja koronavirusa. Pandemija više ne predstavlja pretnju za većinu nas. Soj omikron izaziva manje ozbiljna oboljenja i zaštićeni smo vakcinama“, naglasio je Stere.

Norvežani više neće morati da drže odstojanje od najmanje metar, niti da nose maske. Uklanjanjem ovih mera omogućava se otvaranje noćnih klubova i drugih mesta za zabavu.

Putnici koji dolaze u Norvešku više neće morati unapred da prijavljuju dolazak i administracija, takođe, ukida obavezan dokaz o negativnom rezultatu testa.

Posetioci Svalbarda, gde je rad zdravstvenih službi ograničen, moraće da se testiraju pre i nakon dolaska, dok su i dalje suspendovani čarter letovi ka tom arhipelagu.

BONUS VIDEO: Hapšenje antivaksera u Novom Zelandu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram