Foto:AP Photo/Felipe Dana

Mula Norudin Turabi, jedan od osnivača talibana i glavni izvršilac oštrog tumačenja islamskog zakona u vreme poslednje vladavine ove grupe od 1996. do 2001. godine, izjavio je da će pokret ponovo izvršavati pogubljenja i amputacije ruku.

PROČITAJTE JOŠ:

U intervjuu za AP, Mula Norudin Turabi odbacio je bes zbog brutalnog ponašanja talibana u prošlosti i pogubljenja koja su se događala pred gomilom ljudi, i upozorio svet da se ne meša u nova pravila u Avganistanu.

„Odsecanje ruku je veoma potrebno radi bezbednosti“, rekao je u intervjuu za AP i dodao da je takva vrsta kažnjavanja imala odvraćajući efekat.

Ipak, kako je naglasio kabinet proučava da li će kazne biti javno izvršavane ili će biti „razvijena politika“. Rekao je i da će sudije, uključujući i žene, suditi u predmetima, ali da će osnova avganistanskih zakona biti Kuran.

Ko je Turabi?

Turabi je bio ministar pravde i šef takozvanog ministarstva za širenje vrlina i sprečavanje poroka, kao i verske policije tokom prethodne vladavine talibana. I u sadašnjoj talibanskoj vlasti imaće važnu ulogu – biće zadužen za zatvore. Takođe, Turabi spada među brojne zvaničnike talibana koji su pod sankcijama UN-a.

Poznat je po tome što nosi beli turban i čupavu belu zapuštenu bradu. Nema jedno oko i jednu nogu, koje je izgubio u borbi sa sovjetskim trupama 1980-tih.

Tokom prethodne talibanske vlavavine, bio je jedna od najokrutnijih i beskompromisnih izvršilaca ove grupe, ali sada u intervjuu za AP tvrdi da su talibani promenili.

 

Rekao je da će ovog puta dozvoliti gledanje televizije, mobilne telefone, fotografije i video zapise „jer je to neophodno ljudima, a da su oni ozbiljni u vezi sa tim“. Turabi je odbacio kritike u vezi sa prošlom vladavinom i tvrdio da su talibani tada doneli stabilnost.

Ipak, ovaj čovek upamćen je po tome što je čupao muzičke trake iz autombila, nizao je stotine metara uništenih kaseta… Zahtevao je od muškaraca da nose turbane u svim vladinim kancelarijama, a njegove sluge su tukle muškarce čija je brada bila podšišana. Sportovi su bili zabranjeni, a Turabijeva legija je terala muškarce u džamiju na molitvu pet puta dnevno.

Brutalne kazne

Iako su se „promenili“, talibani su takođe obnovili kazne koje su koristi u prošlosti – javno sramoćenje muškaraca optuženih za sitnu krađu. Najmanje dva puta u proteklih nedelju dana, muškarci iz Kabula su bili spakovani u zadnji deo kamiona, vezanih ruku i paradili su okolo kako bi bili poniženi.

Avganistan talibani
Žene i talibani u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

„Svi su nas kritikovali zbog kazni na stadionu, ali nikada nismo rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama. Niko nam neće reći kakvi bi naši zakoni trebali da budu. Sledićemo islam i donosićemo naše zakone o Kuranu“, rekao je Turabi za AP.

Od kada su talibani u avgustu preuzeli kontrolu nad zemljom, Avganistanci su posmatrali da li će ponovo uvesti oštru vladavinu kao tokom kasnih devedestih. U to vreme svet je osudio kazne talibana koje su se odvijale na sportskom stadionu u Kabulu ili na prostoru džamije.

Pogubljenja osuđenih ubica obično su izvedena jednim hicem u glavu, a izvodila ga je porodica žrtve koja je imala mogućnost da prihvati „krvavi novac“ i omogući krivcu da živi.

Avganistan talibani
Talibani na ulicama Kandahara Foto:EPA-EFE/STRINGER

Za lopove je kazna bila amputacija ruke. Osuđenima za pljačku na auto-putu amputirane su i ruka i stopalo. Suđenja i presude su retko bili javni, a pravosuđe je bilo usmereno u korist islamskih sveštenka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram