Sve je veća verovatnoća da će se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp ponovo naći oči u oči na izborima u novembru, jer su obojica zabeležili dobre rezultate na unutarstranačkim izborima na "super utorak". Trampu ide u prilog to što je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli obustavila svoju kampanju za predsedničku nominaciju Republikanske stranke. Međutim, predsednička trka neće biti laka, jer se i Bajden i Tramp suočavaju sa problemima na putu da ponovo sednu u predsedničku fotelju.

Donald Tramp

Bivši predsednik pobedio je u 14 od 15 država. U Vermontu je izgubio od Niki Hejli. Najnovija procena CNN-a pokazala je da je Tramp pokupio 617 delegata na Hejlinih 23.

Hejli je najjači učinak postigla u fakultetskim gradovima i predgrađima. Mesta koja bi mogla da predstavljaju problem za Trampa. Birači koji imaju fakultetsko obrazovanje u tim regionima okrenuli su se demokratama otkako se Tramp pojavio kao republikanski kandidat 2016. godine, a time što su podržali Hejli pokazuje gde su Trampove slabosti.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Steve Helber

U Severnoj Karolini, državi sa visokom populacijom fakultetski obrazovanih birača, 81 odsto onih koji su podržali Hejli rekli su da neće glasati za Trampa u novembru.

Anekte CNN-a pokazale su da je Hejli pobedila u urbanim i prigradskim delovima države, dok je Tramp trijumfovao u ruralnim delovima. Za njega su takođe glasali i maturanti, a pobedio je i u urbanim i prigradskim delovima Virdžinije, iako su tamošnji studenti glasali za Hejli.

Džozef Bajden

Bajden se prethodnih meseci suočio sa gomilom problema što je uticalo na njegovu popularnost, pa ankete o izbornoj trci zabrinjavaju demokrate.

Džo Bajden, obraćanje povodom smrti Alekseja Navaljnog Foto: AP Photo/Evan Vucci

Ipak, na „super utorak“ dominirao je nad svojih nekoliko rivala, osvojivši oko 80 odsto glasova. Bajden ima potencijala da pridobije svoje unutarpartijske protivnike, od kojih su oni najbrojniji i najglasniji pobesneli zbog njegovog stava o sukobu u Gazi.

Neki glasači neće mu oprostiti podršku izraelskoj ofanzivi u Gazi i odbijanje da natera Izrael na prekid vatre.

Prošle nedelje u Mičigenu, više od 100.000 demokrata zaokružilo je „nijedan“ (od ponuđenih kandidata), odnosno izabrali su opciju „uncomitted“ (neposvećen), pokazujući time neslaganje sa Bajdenovom politikom po pitanju rata u Gazi.

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Taj protest pokazali su i u susednoj Minesoti, državi sa velikim brojem muslimanskog stanovništva. Sa oko 89 odsto prebrojanih glasačkih listića, više od 45.000 bilo je „neposvećeno“.

Pročitajte još...

„Brojevi su pokazali da predsednik Bajden ne može da povrati naše glasove samo retorikom. Nije dovoljno jednostavno koristiti reč ‘prekid vatre’ dok (SAD) finansira bombe koje svakodnevno ubijaju civile“, rekla je portparolka „Vote Uncommitted“ Asma Nizami.

CNN piše da su glasači Bajdenu jasno stavili do znanja da značajan broj demokrata očajnički želi da Bajden jače insistira na prekidu vatre u Gazi i da postavi strožije uslove za vojnu pomoć Izraelu.

Velika podrška ne postoji ni za jednog od njih dvojice, ali čini se da Robert F. Kenedi Mlađi potencijalno može da zakomplikuje predsedničku trku. Kenedi je prikupio dovoljno potpisa da dobije Nevadu, državu koju Bajden ne sme da izgubi ukoliko ponovo želi da pobedi.

BONUS VIDEO Ko sve navija za Trampa: Kako promena administracije u Vašingtonu može da utiče na naš region?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar