Foto: Tanjug/Lee Jin-wook/Yonhap via AP

Još 40 pacijenata iz Južne Koreje, za koje se mislilo da su se oporavili od koronavirusa, ponovo je pozitivno na virus nako što su testirani. Prošle nedelje je još kod 51 pacijenta utvrđeno isto stanje- oporavili su se, pa ponovo bili pozitivni.

Zvaničnici su se šokirali kad su videli rezultate, i priznaju da ne znaju kako su ljudi ponovo zaraženi. To bi opovrglo sve teorije o kolektivnom imunitetu kojima se sada tešimo.

Jong Eun-kjong, direktor korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je da se virus najverovatnije „reaktivirao“. Epidemiolozi u Seulu pokušavaju da utvrde razlog ovog uznemirujućeg trenda.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Kim Vo-jo, profesor u univerzitetskoj klincii Guro, rekao je da će se taj broj povećavati i da je 91 samo početak.

„Moguće je da su pacijenti doživeli relaps, a ne da su se ponovo zarazili“, objasnio je profesor.

Neka istraživanja su pokazala da virus može da miruje na ćelijskim nivoima na kojima ga je nemoguće detektovati, i onda da se probudi, ali u toj fazi najverovatnije je da se ne širi zaraza.

Možda su u pitanju i loši testovi, jer skoro petina vrati pogrešne rezultate.

Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Pol Hanter, profesor na Univerzitetu Istočna Anglija, kaže da su najverovatnije njihovi prethodni negativni testovi bili „lažni“.

On misli da su pacijenti otpušteni, iako su i dalje bili zaraženi, jer testovi nisu pokazali pravo stanje stvari.

Južnokorejski grad Degu, koji je bio epicentar korone, juče je prijavio nula novih slučajeva, i to je prvi put od februara. Samo u tom gradu je zvanično 10.450 slučajeva koronavirusa. Od toga, oporavilo se 7.000 pacijenata.

SZO razmatra izveštaje

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da razmatra navode da su pojedine osobe, za koje se smatralo da su preležale korona virus, ponovo bile pozitivne na testovima za taj virus.

„Svesni smo izveštaja o pojedincima koji su bili negativni na COVID-19, uz korišćenje testa na reakciju lancanog umnožavanja, i onda nakon nekoliko dana ponovo bili pozitivni“, navodi se u saopštenju SZO.

SZO upozorava da pacijent ne može da bude pušten iz bolnice pre nego što, u roku od najmanje 24 sata, rezulati testa na korona virus budu dva puta negativni.

„Važno je osigurati da se poštuju procedure kada se prikupljaju uzorci za testiranje pacijenata za koje se sumnja da boluju od korona virusa“, navodi SZO.