Bernard Tapi
Bernard Tapi Foto: AFP / AFP / Profimedia

Bivšeg francuskog ministra i bivšeg vlasnika Adidasa, skandalima opterećenog tajkuna Bernara Tapija i njegovu suprugu, napali su lopovi tokom pljačke njihovog doma blizu Pariza, objavila je policija u nedelju.

PROČITAJTE JOŠ:

Četvorica muškaraca koji su opljačkali njihovu kuću, napali su ih u noći na nedelju u kući blizu Pariza. Supružnike Tapi su pola sata iza ponoći na spavanju iznenadili napadači sa kapuljačama i odeveni u crne kombinezone, koji su ih vezali električnim kablovima i pretukli.

Tapi (78) je udaren palicom po glavi, ali nije hospitaliziran, rekla je AFP-u tužiteljka iz Meluna Beatris Angeleli, koja je dodala da je iz kuće ukraden nakit i skupoceni satovi, prenosi Hina.

Bernar Tapi napad pljacka Bernard Tapie
Bernar Tapi Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Dominika Tapi je uspela da se oslobodi i iz komšijine je kuće nazvala policiju. Ima blage povrede od nekoliko udaraca u lice i prevezena je u bolnicu na pregled. Očekuje se da će uskoro biti puštena.

„Ona je dobro“, rekao je unuk Rodolfo Tapi.

Sedamdesetosmogodišnjeg Bernara su pljačkaši udarili palicom u glavu, ali je odbio medicinsku pomoć, javila je tužiteljka Beatris Angeleli.

Lopovi su ukrali dva sata, od kojih je jedan Roleks, minđuše, narukvice i prsten, kazao je za AFP izvor blizak istrazi.

Bernar Tapi se prvo specijalizovao za preuzimanje bolesnih firmi, a 1986. godine je kupio i fudbalski klub Olimpik iz Marseja sa kojim je osvojio naslov francuskog prvaka. Godine 1990. kupio je nemački Adidas. Na kraju je taj posao ostao zapamćen po velikom skandalu.

Sudski postupak koji je završen 2017. godine naneo je težak udarac Tapiju. Tada je Apelacioni sud doneo presudu po kojoj je dužan da vrati čak 404 miliona evra koje su mu ranije isplaćene. Istraga je vođena zbog prodaje Adidasa, a ispostavilo se da je desetak godina ranije Tapi imao kontakte sa jednim od sudija u tom sporu.

Iako uspešan, Tapi je postao simbol korumpiranog poslovnog čoveka zbog nameštanja utakmice 1993. godine.

To mu je donelo nekoliko presuda za korupciju, utaju poreza ili zloupotrebu korporativne imovine, zbog čega je proveo pet meseci u zatvoru. Nakon što je pušten iz zatvora 1997. godine, postao je glumac, i radijski i televizijski voditelj, kao kratkotrajni ministar u vladi socijalista Fransoa Miterana.

Često se razmetao svojim bogatstvom pa je tako kupio jahtu od 72 metra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar