Buča Foto:Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

Američki list Njujork tajms objavio je nove snimke koji, kako tvrde, dokazuju da su ruske snage pogubile najmanje osam ukrajinskih zarobljenika 4. marta u Buči, gradiću nedaleko od Kijeva.

Kako se navodi u tekstu, na snimku su zabeleženi poslednji momenti života ukrajinskih zarobljenika. Američki list navodi da je snimak zabeležila nadzorna kamera sa jedne od kuća, a novinari lista razgovarali su i sa svedocima.

„Tamo leže taoci, uz ogradu“, kaže osoba koja snima jedan od video snimaka i potom broji „Jedan, dva, tri, sigurno, četiri, pet, šest…“. Ukupno je zadržano devet osoba.

Zarobljenici su primorani da padnu na zemlju, uključujući i jednog koji nosi prepoznatljivu jarko plavu duksericu sa kapuljačom. Snimak se u tom trenutku završava, ali osam svedoka sa kojima su razgovarali novinari Njujork tajmsa reklo je da su vojnici odveli zarobljenike iza obližnje poslovne zgrade koju su ruske trupe zauzele i pretvorile u privremenu bazu. Zatim su se čuli pucnji posle kojih se zarobljenici nisu vratili.

Snimak zabeležen dronom dan kasnije, 5. marta, do kojeg je takođe došao Njujork tajms prvi je vizuelni dokaz koji potvrđuje iskaze očevidaca. Na njemu su prikazana tela koja leže na zemlji pored poslovne zgrade u Jablunskoj ulici 144 dok su dva ruska vojnika stajala na straži pored njih. Među telima je bio vidljiv bljesak jarko plave boje – zarobljenika u plavoj dukserici, navodi se.

Pročitajte još:

Ukrajinski i međunarodni istražitelji borave u Buči gde traže dokaze o ratnim zločinima nakon što su svet obišle fotografije ubijenih civila koje su snimljene na ulicama tog grada nakon što se ruska vojska povukla i preusmerila svoje trupe ka istočnom regionu Donbas.

Moskva negira optužbe za ratni zločin u Buči, a fotografije ubijenih civila naziva „provokacijom“ i optužuje ukrajinsku obaveštajnu službu SBU da je inscenirala događaje u Buči.

Sva današnja dešavanja pročitajte u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Rusi upali u prostorije bataljona Azov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare