Foto:Sirena telegram channel via AP

Postoje snažni dokazi da je raketni udar na Kostjantinovku, u istočnoj Ukrajini, kada je poginulo 15 civila, bio greška ukrajinske protivvazdušne odbrane, a ne ruski napad, tvrdi Njujork Tajms.

Dokazi koje je prikupio i analizirao američki list, a koji uključuju delove projektila, satelitske snimke, izjave svedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugerišu da je napad rezultat pogrešno usmerene ukrajinske protivvazdušne rakete ispaljene iz lansirnog sistema Buk.

Raketni udar 6. septembra na Kostjantinovku u istočnoj Ukrajini bio je jedan od najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko meseci, i u njemu je poginulo najmanje 15 civila i povređeno još preko 30 ljudi.

Ukrajina Rusija rat Foto:EPA-EFE/UKRAINE’S OPERATIONAL COMMAND SOUTH

U raketnom napadu pogođeni su pijaca, prodavnice i apoteka u tom gradu, koji se nalazi u blizini linije fronta.

Manje od dva sata kasnije, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski okrivio je ruske „teroriste“ za napad. Po pisanju Njujork Tajmsa moguće je da je napad bio tragična nesreća i da je projektil doleteo u Kostjantinovku iz pravca severozapada, sa teritorije koju drže Ukrajinci, a ne sa ruskih položaja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodatni dokazi ukazuju da je nekoliko minuta pre napada ukrajinska vojska lansirala dve rakete zemlja-vazduh ka ruskoj liniji fronta iz grada Družkivka, oko 17 kilometara severozapadno od Kostjantinovke, navodi list.

Vreme ovih lansiranja poklapa se sa vremenskim okvirom za raketu koja je pogodila pijacu u Kostjantinovki, oko 14:04.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare