Foto:AP Photo/Joshua Goodman

Tvrdokorne pristalice iranskih verskih vođa hvale napad na angloindijskog pisca Salmana Ruždija, koji je danas uboden nožem u vrat na jednom skupu, objavio je večeras Njujork tajms (NYT).

„Ovo zaslužuje čestitke“, navodi američki list jednu od poruka.

Iran, čije je rukovodstvo izdalo verski edikt (fatvu) kojim se poziva na ubistvo Ruždija pre više od tri decenije, nije zvanično komentarisao napad.

„Ali, pristalice vlade na društvenim mrežama hvale ranjavanje Ruždija, jer se ajatolahova fatva konačno materijalizovala u akciji“, navodi list.

Dodaje se da se u nekim komentarima izražava „želja da on umre“, a da „neki upozoravaju kako slična sudbina čeka i druge neprijatelje Islamske Republike“.

Ruždi je ranije danas prevezen u njujoršku bolnicu, posle napada u kojem je uboden u vrat, a policija je na licu mesta uhapsila napadača.

Policija nije saopštila motive napada, dok medicinske vlasti nisu objavile u kakvom je stanju Ruždi.

Pisac je zbog knjige „Satanski stihovi“, koju ekstremni pripadnici islama doživljavaju kao bogohuljenje, od 1989. godine praktično u izbeglištvu zbog poziva vernicima da bude ubijen, upućenog od tadašnjeg ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Posle egzila u Velikoj Britaniji, Ruždi se nastanio u Njujorku.

***

BONUS VIDEO: Napad na Salmana Ruždija u Njujorku


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)