Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Guverner savezne države Njujork Endrju Kuomo produžio je karangtin do 29 aprila, javlja CNN. Rekao je da se zbog društvenog distanciranja situacija pokreće nabolje i da stopa zaraze opada.

„Znam da je to negativno iz više razloga, znam što to čini privredi ali neću birati između javnog zdravlja i ekonomske aktivnosti“, rekao je Kuomo.

Naveo je kako kaznu za kršenje distanciranja povećava s 500 na 1000 dolara.

On je izjavio danas da nedavni podaci o novom koronavirusu, uključujući hospitalizacije i smrtne slučajeve, sugerišu da je kriza koja sada pogađa državu možda stigla do odrđenog niovoa i da se neće pojačavati.

Kuomo je na konferenciji za novinare rekao da je produžio naredbu da škole i kompanije koje nisu od vitalnog značaja ostanu zatvorene još dve sedmice, do 29. aprila, preneo je Rojters.

On je pozvao lokalne vlasti da sprovode pravilo društvene distance i da će kazna za nepoštovanje biti udvostručena na 1.000 dolara.

Kuomo je rekao da je pritisak na zdravstveni sistem danas na maksimumu kapaciteta i da je pritisak na bolnice neodrživ na ovom nivou.

Guverner Njujorka je kazao i da će pozvati američkog predsednika Donalda Trampa da zatraži da se mornarički bolnički brod USNS Komfort koristi za lečenje pacijenata obolelih od Covid-19.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram