Tragedija Australija
Tragedija u Australiji Foto:EPA-EFE/GRANT WELLS

"Ni u snu nismo mogli da sanjamo da će se ovaj dan ovako završiti", rekla je majka koja je u panici došla po svoje dete u školu, nakon što je u medijima odjeknula informacija da je četvoro dece u Australiji poginulo, nakon što su jaki vetrovi podigli u vazduh gumeni dvorac za skakanje u osnovnoj školi na ostrvu Tasmanija.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija je saopštila da su deca pala sa visine od oko 10 metara. Poginula su dva dečaka i dve devojčice. CNN navodi da su u Australiji deca iz šestog razreda uglavnom stari između 10 i 12 godina.

Više detalja zasad nije objavljeno zbog privatnih razloga, ali su australijski mediji saopštili da je škola obeležavala kraj školske godine.

Bolničari su stigli u osnovnu školu nakon nesreće u oko 10 časova po lokalnom vremenu, nakon čega je deci ukazana prva pomoć pre nego što su helikopterom prebačeni u bolnicu.

Tragedija Australija
Tragedija u Australiji Foto:Tanjug/Grant Wells/AAP Image via AP

Roditelji su alarmirani odmah nakon incidenta. Reporter ABC Monte Bovil je napisao na Tviteru da su meštani „trčali u školu da pokupe svoju decu“. Jedan roditelj je govoreći za lokalne novine, rekao da je škola ranije organizovala slične zabavne sadržaje ali da nikada nije bilo nikakvih problema.

„Svima nam je srce slomljeno zbog roditeja čija su deca nastradala. Osećamo krivicu što nam je laknulo što naša deca nisu provređan“, dodala je.

Premijer Australije Skot Morison rekao je da je incident „potresan i da slama srca“.

„Mlada deca su imala dan zabave, bila su sa porodicama, a sve se pretvorilo u strašnu tragediju u ovo doba godine. To vam prosto slomi srce“, kazao je Morison.

Grad Devonport, gde se nesreća dogodila treće je najveće naseljeno mesto na ostrvu i ima oko 30.000 stanovnika.

Tragedija ovog tipa koja se dogodila u Ausraliji, nažalost nije usamljen slučaj. U sličnoj nesreći u Kini 2019. godine, dvoje dece je poginulo, a 20 je povređeno. Godinu dana ranije, jedna devojka je umrla u Velikoj Britaniji, nakon što je zamak za skakanje eksplodirao na plaži u Norfolku.

Dvojica radnika sajmišta su osuđena za ubistvo iz nehata zbog grubog nemara nakon što je u martu 2016. goidne u Eseksu odleteo zamak za skakanje u kojem je bio dete od sedam godina.

BONUS VIDEO: Mađarska: Sedam migranata stradalo u vozilu srpskih tablica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar