Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Bandic, File

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preminuo je iznenada u nedelju u 66. godini života od posledica srčanog udara. Bandić će biti sahranjen u sredu, 3. marta, u podne na zagrebačkom groblju Mirogoj, saopšteno je danas u Zagrebu. Prvi čovek glavnog grada Hrvatske važio je za kontroverznu ličnost. Jedni su ga voleli, drugi nisu, ali je sasvim sigurno da je svojim postupcima uvek privlačio veliku pažnju. Mnogi će ga pamtiti i po izjavama kao što su: "Umreću kao gradonačelnik", "Ja sam uvek tamo gde se čine dobra dela, ali nisam Betman pa ne stignem svuda", i mnogim drugim.

PROČITAJTE JOŠ:

U Gradskoj skupštini u Zagrebu od juče od podneva otvorena je knjiga žalosti. „Živeo je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mestu, za posao koji je sa ljubavlju i energijom, unoseći celog sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu”, stoji u saopštenju.

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a godine 2000. je upisao postdiplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Opštini Pešćenica. Bio je oženjen i imao je jednu ćerku.

Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Bandic, File

Politička karijera

Od 1995. do 2000. bio je odbornik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. poslanik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost, prenose Agencije.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za odbonika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja te godine na sednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. junu 2000. godine pa je ponovno izabran izabran 20. junu 2001. godine. U aprilu 2002. izabran je za zamenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći put je postao zagrebački gradonačelnik u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, prenosi Al Džazira.

U junu 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba. Tokom gradonačelničke karijere pratile su ga i afere, podseća HRT.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ POOL/LANA SLIVAR DOMINIC/bs

Istrage

Prva istraga USKOK-a protiv Milana Bandića pokrenuta je 2013. godine, a u međuvremenu su Milan Bandić i njegovi saradnici optuženi u čak 13 optužnica i na sudu se vodi nekoliko sudskih postupaka kojima su predmet zloupotrebe zagrebačkog gradonačelnika i njegovih saradnika.

Afere Agram, GUP, Nadstrešnice, Štandovi, Čistoća, Cibona, Pročistač, Bundekfest, Struja, Suhi Led, samo su neke od aktualnih pravosudnih postupaka, dok je poslednja koju je USKOK otvorio i još je u fazi istrage ona vezana uz gradnju sljemenske žičare.

Sve te afere sada smrću Milana Bandića biće za njega kao optuženog prošlost i biće obustavljene, prenosi Jutarnji list.

Uprkos optužnicama, suđenjima, koje su uz Bandića obuhvatae 70-ak osoba, uglavnom njegovih saradnika i teretile ih da je grad Zagreb oštetio za 219 miliona kuna, uglavnom njegovih saradnika i Milan Bandić i većina njih nastavljala je neometano da obavlja svoje funkcije.

Samo u jednom kratkom razdobljun mu je to bilo uskraćeno i to, dok je bio pritvoren u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Milan Bandić bio je hapšen u akciji Agram 2014. godine. Fotografija kako ga istražitelji Policijskog PNUSKOK-a odvode iz Bužanove ulice prvo u policiju, a potom pravosudna marica u remetinečki zatvor tih su dana bile vest dana.

Bandić je na slobodi bio jedno vreme, pa je ponovo završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je pokušao da utiče na svedoka Vidu Demarin. Po izlasku iz zatvora istrage i sudski postupci postali su pratioci Milana Bandića.

Foto: HM Cropix / Sipa Press / Profimedia

Bandićeve izjave

„Umreću kao gradonačelnik“, rekao je pre nekoliko dana Milan Bandić, a ovo je samo jedna od brojih izjava po kojima će ga pamtiti u Zagrebu, Hrvatskoj ali i šire.

Godine 2008. prodavao je narcise na Cvetnom trgu u Zagrebu. Povodom dana borbe protiv raka dojke Bandić je kupio cveće za 200 kuna i podelio ga prolaznicama. Zagrebački gradonačelnik pohvalio se tada kako obolelim ženama pomaže već nekoliko godinama zaredom.

„Ja sam uvek tamo gde se čine dobra dela, ali nisam Betman pa ne stignem svuda“, objasnio je tada Milan Bandić.

„Pa vi se sećate da sam ja sa vama pio vodu. K’o žabac sam se naduo uveravajući vas da je voda ispravna“, rekao je 2008. godine.

„Imate ‘take it ot leave it’ (uzmi ili ostavi)“, govorio je.

„Zamislite sad da dođe moja prijateljica iz Čučerja i ide na Kvatrić. Sila joj je na WC. I piše push (puš). A šta ona zna šta je to. Ne?“, izjava je kojom je nasmejao sve 2009. godine.

„A što bih ja trebao da pobegnem iz Zagreba ili kao Betman da lovim pahulje po gradu?“, pitao je 2013. godine.

„Nemojte, vi ste meni kao učiteljica zločesta. Pa daj budite dama fina jedna“, rekao je novinarki Nove TV pre tri godine. A pretprošle godine je novinarima kazao da ga ništa ne mole, jer moli se u crkvi.

„Je l’ vi znate da Bandić svima da, ja da sam žensko bio bi najbolje žensko?“, njegove su reči iz avgusta 2018. godine.

U Bandićevim javnim aktivnostima, međutim, ističu se seksističke uvrede i patrijarhalno-pokroviteljski odnos prema novinarima.

Ovo su samo neki od njegovih ispada: „Volim dame u štiklama od 12 cm koje puše. Ali ne bacajte ih na pod“, „Kažem mamama iz Gornjeg grada da radije čuvaju decu i rade neki drugi koristan posao. Neka gradonačelnik završava se kako Bog zapoveda „,“Činjenica da pripremamo društva poput devojaka za misu: šminkamo ih, ulepšavamo da bi bili što spremniji za zabavu, brak, veridbu, to je naš zadatak i ona će odvedite nam šest meseci do godinu dana“, „Žene ne vole cipele, vole frajera, fakinca koji iza sebe ima najmanje pet do deset borbi i sa ozbiljnim povredama da je to veća šljiva“, „Majko Isusova … Srećan je vaš muž. Moram da se smejem. Koliko ste brzi, ubio bi vas taj metak “ i „Jeste li se ikad rodili? Niste. Onda ne razgovarajte o tome“.

Foto: EPA/ANTONIO BAT

Bandićeve pretnje

„Bilo je većih lopti od vaše. Niko od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nije u novinama. Bolje počnite da verujete u Boga jer će vas kazniti. Tamo biste mogli skliznuti i slomiti nogu ili“ Nešto bi moglo Sve se to moglo napisati „, rekao je Bandić novinaru Indeksa Vojislavu Mazocu u jednom od njegovih“ medijskih nastupa „, koji su brojnim Zagrepčanima ostali u“ simpatičnom „sećanju.

I Bandić je voleo da se psuje, pa je vikao na kolegu Pavića: „Idiote, seronjo jedan“. Opisao je aktivistkinju Tea Celakoski kao „Bog je … bolestan“. Umesto da komentariše svoje psovke, on je odgovorio da su ga „odgajili franjevci“.

Voleli su ga i mrzeli

„Uvek na terenu i sa građanima“, kažu Zagrepčani za preminulog gradonačelnika Milana Bandića, od kojeg su se oprostili paljenjem sveća ispred njegovog stana u Bužanovoj ulici, prenosi HRT. Knjige žalosti otvorene su Gradskoj skupštini i u sedištu Bandićeve stranke u Praškoj ulici, a u njih se upisao veliki broj građana hrvatske prestonice.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ POOL/LANA SLIVAR DOMINIC/bs

Evo šta su neki od njih za HRT rekli o Bandiću: „Šta ćete? Žao mi je“, „Bio je u funkciji svih ljudi, svih“, „Pa iskreno, nemam ozbiljnijih komentara, žao mi je čoveka i žao mi je što je čovek preminuo. To je ono što bih rekao, ostalo će građani reći i svako za sebe zna kako će ga pamtiti“.

Bilo je sa druge strane i onih građana Zagreba koji ga nisu voleli i koji nisu mogli da mu pređu preko brojnih afera za koje se vezivalo njegovo ime.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar