Foto: JOAQUIN SARMIENTO / AFP / Profimedia

Kolumbija planira da prebaci najmanje 70 nilskih konja koji žive u blizini bivšeg ranča Pabla Eskobara - potomaka četvorice koje je pokojni narko bos 1980-ih ilegalno uvezao iz Afrike - u Indiju i Meksiko.

Nilski konji, koji su teritorijalni i teški do tri tone, proširili su se daleko izvan ranča Hacienda Napoles, koji se nalazi 120 milja od Bogote duž reke Magdalene.

Organi za zaštitu životne sredine procenjuju da u oblasti u provinciji Antiokuia ima oko 130 nilskih konja i da bi njihova populacija mogla da dostigne 400 za osam godina.

Eskobarova Hacienda Napoles – i nilski konji – postali su neka vrsta lokalne turističke atrakcije u godinama otkako je narko bosa ubila policija 1993. godine.

Foto: Vandeville Eric/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada je njegov ranč napušten, nilski konji su preživeli i razmnožavali se u lokalnim rekama, zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima.

Naučnici upozoravaju da nilski konji nemaju prirodnog predatora u Kolumbiji i predstavljaju potencijalni problem za biodiverzitet jer njihov izmet menja sastav reka i može da utiče na stanište morskih krava i kapibara.

Prošle godine, Vlada Kolumbije ih je proglasila toksičnom invazivnom vrstom.

Plan da se oni odvedu u Indiju i Meksiko formirao se pre više od godinu dana, rekla je Lina Marsela de los Rios Morales, direktorka za zaštitu i dobrobit životinja u ministarstvu životne sredine Antiokije.

Nilski konji bi bili namamljeni hranom u velike, gvozdene kontejnere i kamionima prebačeni na međunarodni aerodrom u gradu Rionegro, udaljenom 150 kilometara.

Foto: JOAQUIN SARMIENTO / AFP / Profimedia

Odatle bi bili prebačeni u Indiju i Meksiko, gde se nalaze utočišta i zoološki vrtovi koji mogu da prime životinje i brinu o njima.

„To je moguće uraditi, već imamo iskustva sa premeštanjem nilskih konja u zoološkim vrtovima širom zemlje“, rekao je Dejvid Ečeveri Lopez, portparol Kornarea, lokalne uprave za zaštitu životne sredine koja bi bila zadužena za preseljenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Plan je da se pošalje 60 nilskih konja u Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom u Gudžaratu, Indija, za koje je De los Rios Morales rekao da će pokriti troškove kontejnera i vazdušnog transporta. Još 10 nilskih konja bi išlo u zoološke vrtove i utočišta u Meksiku, kao što je Ostok, koji se nalazi u Sinaloi.

„Radimo sa Ernestom Zazuetom, koji je predsednik utočišta i zooloških vrtova u Meksiku, koji je taj koji povezuje različite zemlje i upravlja njihovim spasavanjem“, rekao je zvaničnik.

Plan je da se fokusiramo na nilske konje koji žive u rekama koje okružuju ranč Hacienda Napoles, a ne na one unutar ranča jer su u kontrolisanom okruženju i ne ugrožavaju lokalni ekosistem.

Premeštanje bi pomoglo u kontroli populacije nilskih konja, a iako je prirodno stanište životinja Afrika, to je humanije od alternativnog predloga da se oni istrebe kao invazivne vrste, rekao je De los Rios Morales.

Ekvador, Filipini i Bocvana takođe su izrazili spremnost da premeste kolumbijske nilske konje u svoje zemlje, saopštila je Kancelarija guvernera Antiokije.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar