Nikola Tesla na hrvatskoj kovanici evra Foto:Screenshot/Twitter/Vlada Republike Hrvatske@VladaRH

Na današnjoj sednici Nacionalnog veća za evro predstavljen je odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kada Hrvatska usvoji evro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku“, rekao je Plenković na početku sednice.

„Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice“, rekao je.

Na dva evra biće geografska karta, na evru kuna, na 50, 20 centi Nikola Tesla, na manjim apoenima centa biće glagoljica.

Prvorangirane predloge prihvatilo je i Veće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj, prenosi Dnevnik.hr.

Na kovanici od dva evra biće ugraviran i Gundulićev stih „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“.

Frka Petešić prezentovao je izgled kovanica i pozdravio autora Ivana Šivaka koji je prisutan na sednici.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić dodeliće nagrade autorima najuspešnijih dizajnerskih rešenja hrvatskih evrokovanica. Za razliku od novčanica evra, koje su jednake u svim članicama evropodručja, kovani novac evra i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje.

HNB je u avgustu prošle godine raspisao konkurs za izbor dizajna nacionalne strane evrokovanica, a nakon završenog procesa odabira i odluke Saveta HNB-a, guverner Vujčić će dodeliti nagrade autorima najuspešnijih rešenja.

BONUS VIDEO: Milanović brani Dodika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar