Foto: Joaquin Corchero / ContactoPhoto / Profimedia,EPA-EFE/Marcial Guillen

Španski zvaničnici su objavili izuzetno loše ocene kvaliteta vazduha za veliki deo zemlje, nakon što je masa vrućeg vazduha iz Sahare donela prašinu odmah pošto je prešla Mediteran.

Oblak prašine, koji je izazvala oluja Selija, doveo je do toga da se na društvenim mrežama deli veliki broj jezivih video snimaka i fotografija koje prikazuju narandžaste pejzaže širom zemlje.

Španski nacionalni indeks kvaliteta vazduha je kvalifikovao vazduh u glavnom gradu i velikim delovima jugoistočne obale kao „ekstremno nepovoljan“ – što je njegova najgora ocena.

Blatnjava kiša u Španiji Foto: Joaquin Corchero / ContactoPhoto / Profimedia

Španska meteorološka služba opisuje oluju iz Sahare kao „izuzetnu i veoma intenzivnu“ i dodaje da nije jasno da li je to najgora epizoda te vrste u istoriji.

Ova služba takođe predviđa da će prašina nastaviti da se akumulira do srede, i da bi moglda da stigne na sever do Holandije i severozapadne Nemačke.

Blatnjava kiša u Španiji Foto: EPA-EFE/Marcial Guillen

Mnogi Španci su se probudili u utorak i pronašli sloj prašine na svojim terasama, ulicama i automobilima. Vidljivost u Madridu i drugim gradovima bila je smanjena.

Službe za vanredne situacije su poručile građanima da koriste maske za lice ako izlaze napolje i izbegavaju vežbanje na otvorenom.

Blatnjava kiša u Španiji Foto: Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Istraživačka jedinica Klimatološke laboratorije na Univerzitetu u Alikanteu deli novosti o trenutnoj situaciji i dala je savete onima koji žive u oblastima koje su pogođene prašinom.

Ruben del Kampo, portparol španske meteorološke službe rekao je da iako je nejasno da li klimatske promene imaju vezu sa ovim dešavanjima, širenje pustinje Sahare tokom prošlog veka povećalo je potencijal za veće pojave peščanih oluja u Evropi.

Blatnjava kiša u Španiji Foto: Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

U međuvremenu, stručnjaci za vremenske prilike predviđaju da bi istočni delovi Velike Britanije takođe mogli da budu pogođeni oblakom prašine ove nedelje.

BBC voditelja vremenske prognoze Kerol Kirkvud rekla je da bi loš kvalitet vazduha u Britaniji mogao da se oseti već u sredu.

Slični prizori i u Srbiji

Mnogi su se jutros izbezumili i nije im baš bilo jasno šta se desilo njihovim automobilima koji izgledaju kao da je padala narandžasta kiša – što i jeste.

Severoistok Srbije je jutros zahvatila prljava kiša, koja će se, kako kažu stručnjaci tokom dana proširiti i na ostatak Srbije.

Mnogi su na društvenim mrežama delili fotogafije svojih automobila koji su bili izuzetno prljavi. Jedan od korisnika je istakao da se ovde radi se o pesku iz Sahare koji je prekrio delove Evrope i Srbiju zbog kojeg je kiša bila blago narandžaste boje, te da je to prirodna pojava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar