Foto: Printscreen/YouTube/Ras Televizija

Povodom teksta koji je Nova.rs objavila pod naslovom "Porfirije potpisuje ugovor sa Crnom Gorom posle Sabora" protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koji tvrdi da takvog predloga nije bilo.

Odgovor protojereja Džomića prenosimo vam u celosti:

U tekstu „Porfirije potpisuje ugovor sa Crnom Gorom posle Sabora“, čiji je autor Vojislav Milovančević, objavljena je gruba neistina u kojoj je pomenuto i moje ime i prezime. Naime, Milovančević je, pozivajući se na anonimni izvor iz Mitropolije Crnogorsko-Primorske, naveo da je „posle izbora 30. avgusta, nakon što je Vlada Duška Markovića prešla u tehnički mandat, tadašnji pravni savetnik Mitropolije Crnogorsko-Primorske sveštenik Velibor Džomić i Vladimir Leposavić, sada ministar u Vladi, su sa još nekoliko advokata predložili vladiki Joanikiju da se Temeljni ugovor potpiše za vreme odlazeće Vlade, što je bio potpuno nepotreban korak. Njihov predlog je tada odbijen, jer je navedeno da je to veoma loša ideja“.

Prvo, sveštenik Velibor Džomić nikada nije bio „pravni savetnik“ nego je bio, a i još uvek je koordinator Pravnog saveta Mitropolije. Pozicija ”pravnog savetnika” nikada nije postojala i ne postoji u Mitropoliji i valjda bi to ”dobro obavešteni anonimni izvor iz Mitropolije” morao da zna. Drugo, sveštenik Velibor Džomić, Vladimir Leposavić i ”nekoliko advokata” nikada nisu predlagali Episkopu Joanikiju da se, kako se neistinito navodi u tekstu, ”Temeljni ugovor potpiše za vreme odlazeće Vlade”.
Pravni savet Mitropolije, koji broji tridesetak članova, uvek je zauzimao jasan stav da se odbiju ponude za zaključivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore, koje su upućivane od Vlade Duška Markovića pre, a ne posle izbora od 30. avgusta 2020. godine. Insistirali smo na izmeni spornih i diskriminatornih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, a ne na zaključivanju ugovora i to se i dogodilo. Uz takav diskriminatorni zakon i najbolji ugovor bi predstavljao mrtvo slovo na papiru. Osim toga, ponudu Vlade Duška Markovića pre izbora od 30. avgusta smo ocenili kao neiskrenu i politikantsku, jer nam je bilo jasno da im je cilj bio da se problem ne reši, a veličanstvene litije protiv bezakonog zakona obustave. Isti stav smo zauzeli, svi bez izuzetka, i na raniju usmenu ponudu Vlade o tzv. odložnoj primeni zakona do odluka suda u Strazburu. Osim toga, bili smo protiv toga da se podnosi inicijativa Ustavnom sudu u neustavnom i nezakonitom stanju. I to sve pre, a ne posle avgustovskih izbora!

Poslednji kontakt Vlade i predstavnika naše Crkve je bio 21. jula 2020. godine na ekspertskom nivou kada smo odbili i obznanili da smo odbili predlog ekspertskog tima Vlade koji je poništavao viševekovni pravni subjektivitet i stečena prava Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

Ne sporim pravo novinara na izvore, pa čak i anonimne, ali i anonimni izvori moraju biti kredibilni. Na žalost, u spornom tekstu to nije slučaj. Samo nekredibilni izvor može da pominje ”Episkopski savet Mitropolije” kao telo koje ne postoji i koje nikada nije postojalo. Isti je slučaj i sa navodom o „dva potpisa“ na ugovoru u ime Crkve ili sa navodom da se radi o „kasnije definisanom novom ugovoru“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)