Nigerija, studenti, pušten kidnapovani studenti
Foto: REUTERS/Stringer

Gotovo 100 učenika jedne škole u zapadnoj Nigeriji, otetih pre tri meseca, vraćeno je svojim roditeljima, pošto su ih otmičari sve oslobodili. Od decembra prošle godine više od hiljadu učenika oteto je iz škola širom Nigerije, a stotine dece i dalje su u zatočeništvu.

Oko 200 naoružanih ljudi 30. maja je upalo grad Tegina i otelo nekoliko desetina đaka jedne privatne muslimanske škole. Oslobođeni učenici, među kojima neki imaju tek deset godina, sastali su se sa lokalnim vlastima pre nego što su vraćeni roditeljima.

Uprava škole saopštila je da su oslobođena 92 učenika, kao i još dva učenika oteta u susednom selu.

Jedan od učenika je preminuo u zatočeništvu, navela je uprava škole, koja nije dala detalje o okolnostima oslobođanja učenika, ali su neki roditelji rekli da su u međuvremenu prodali svoje domove i dobra da bi skupili novac za otkupninu.

Nigerija se bori sa povećanim brojem oružanih pljački i kidnapovanja radi otkupa, uglavnom u severozapadnim oblastima, gde bezbednosne snage često ne uspevaju da zadrže napade otmičara.

Od decembra prošle godine više od hiljadu učenika oteto je iz škola širom Nigerije, a stotine dece i dalje su u zatočeništvu.

BONUS VIDEO: Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar