Nigerija policija
Nigerijska policija Foto: Shutterstock

Nigerijske trupe ubile su 24 osumnjičena islamisticka pobunjenika u dva napada na severoistoku zemlje i pronašle su deo naoružanja, saopštila je danas nigerijska vojska.

General-major Kristofer Musa, komandant operativne grupe koja se bori protiv pobunjenika, rekao je Rojtersu da su vojnici ubili 16 pobunjenika Boko Harama nekoliko kilometara od grada Majduguri, glavnog grada države Borno.

Boko Haram i njegov ogranak Islamska država Zapadna Afrika (ISWAP) bore se protiv nigerijskih oružanih snaga više od jedne decenije u sukobu u kojem je stradalo više stotina hiljada ljudi, a raseljeni su milioni.

POGLEDAJTE JOŠ:

Musa je rekao da su tokom sukoba sa pobunjenicima zaplenjena dva kamiona sa oružjem, od kojih je jedan uništen.

Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari je izjavio da snage bezbednosti ostvaruju napredak u borbi protiv pobunjenika na severoistoku i protiv naoružanih bandita koji su izvršili otmice i ubili stotine ljudi na severozapadu.

Glavni general Nigerije je prošle nedelje izjavio da je lider ISWAP-a Abu Musabal-Barnavi mrtav, ne navodeći dodatne detalje.

Portparol vojske brigadni general Onijema Nvačukvu je rekao da su trupe nigerijskih i kamerunskih operativaca ubile četiri pripadnika ISWAP-a koji su napali isturenu vojnu bazu u Bornu.

Sukob izmedu pobunjenika i oružanih snaga Nigerije se takođe proširio na susedne zemlje Čad i Kamerun.

Još četiri osumnjičena pobunjenika poginula su kada je njihov kamion sa protivavionskim topovima prešao preko improvizovane eksplozivne naprave, izjavio je Nvačukvu.

BONUS VIDEO Uragan „Ida“ opustošio jug Amerike

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar