Foto: Shutterstock

Kako je i bilo najavljeno, danas se završilo dugo razdoblje izuzetno toplog i stabilnog vremena kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Hladni front u Hrvatskoj je jutros zahvatio zapadne krajeve, a u toku popodneva se proširio i na deo Dalmacije.

Prema podacima Pljusak.com, do 16 sati najviše kiše je palo u južnoj Lici, južnom Velebitu i krajnjem severu Dalmacije.

Tako je ekstremnih 176 litara po metru kvadratnom palo u Ličkom Cerju. Slede Sveti Rok – Opsenica sa 147, Gračac 112, Paklenica 85, Ogulin 73, Čavle 64, Ražanac 53, Starigrad Paklenica 44 i tako dalje.

U unutrašnjosti zemlje temperature vazduha su drastično pale u odnosu na juče. Tako je u popodnevnim satima bilo od sedam do 12°C, a Gorskom kotaru i Lici je kasnojesenskih od dva do 8°C.

Temperature su pale drastičnih 12 do 18 stepeni u odnosu na vrednosti juče u istom delu dana, prenosi Dalmacija Danas.

Na severnom Jadranu je najhladnije na rečkom području gde je samo 10°C, a najtoplije je na jugu Lošinja gde je 20°C.

U Dalmaciji je najviše zahladilo na kninskom području. Tamo su temperature od 11 do 13°C, što je 11 do 13 stepeni hladnije nego juče. Najtoplije je u srednjoj i južnoj Dalmaciji s temperaturama od 20 do 25°C.

Podno Velebita duva jaka do olujna bura, a u okolici Senja izmereni su prvi orkanski udari do 120 km/h. Jako nevreme oko 16:30 zahvatilo je srednju Dalmaciju na potezi od Trogira, preko Dugopolja, prema Kamenskom. Radi se o prolasku hladnog fronta koji je mestimično praćen kišom, pljuskovima, grmljavinom i umerenim padom temperature vazduha.

Silina padavina nešto pre 17 sati u delu Kaštela bila je takva da se saobraćaj vrlo usporeno odvijao.

PROČITAJTE JOŠ:

Obilan pljusak pogodio je područje Solina, a silina bujice je izbacivala šahte na ulicu.

Još nije poznato jesu li solinski vatrogasci imali intervencije zbog velike količine kiše u kratkom vremenu.

„Za vreme najjačih padavina na putu u Sv. Kaju bilo je 10 do 20 cm vode. Bujice su izbivale šahte, a u jednu sam sam upao automobilom. Srećom, nakon prestanka pljuska voda se brzo povukla“, rekao je čitalac za Dalmaciju Danas.

U Splitu je takođe mestimično bilo jakih padavina, ali su potrajale nešto kraće nego na solinskom području. U Žrnovnici je zabeležena 10-minutni grad.

Prolaskom hladnog fronta duvaće umerena bura s jakim udarima, naročito u nadolazećoj noći.

BONUS VIDEO: Poplave u Libiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar