Grad, nevreme, ilustracija
Foto: Shutterstock

Nevreme praćeno snažnim gradom, koje je juče uveče pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca kao i opština Kumrovec i Zagorska Sela, uzrokovalo je veliku štetu na usevima i vinogradima. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek izjavio je za Hinu kako je nepogoda koja je zadesila njegov grad užasna i da je punih pet minuta padao grad veličine oraha do lešnika.

„Šteta na usevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i nemam reči kojima bih ovo opisao. Prave razmere štete videćemo ujutro“, rekao je Brlek. Naglasio je da još uvek nema potpune informacije, ali da su najverovatnije stradali i automobili. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

Prema informacijama iz Županijskog centra 112, na području opštine Zagorska Sela takođe je padao grad veličine lešnika do oraha, ali zasad nema dojava o štetama na objektima. Nevreme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te Oroslavje, prenosi Index.hr.

Gradonačelnik tog grada Viktor Šimunić u obilasku je terena. Potvrdio je za Hinu da je grad padao oko 10 minuta i da se ceo grad beli. Lično je kontaktirao određeni broj poljoprivrednika koji kažu da su im usevi uništeni, no prava procena znaće se tokom idućih dana.

Načelnik Kumrovca: Katastrofa! Na mestima ima i nanosa grada visine do 70 centimetara

Slično je i na području Kumrovca. Načelnik Robert Šplajt nazvao je situaciju pravom katastrofom.

„Stanje je katastrofa. Gore ne može biti. Ovo u životu nisam doživeo. Još uvek imamo tuče na ulici. U nekim mestima i do 10 cm. Čekamo ralicu da razgrne, na putu je kolaps, automobili stoje. U nekim mestima bilo je nanosa i do 70 cm grada. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je grad uspeo sve da uništi“, izjavio je Šplajt.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak za isti je portal rekla da je situacija loša, a šteta velika.

„Nasadi kukuruza su totalno uništeni, sve je belo kao da je pao sneg. Grad je bio od veličine lešnika do veličine oraha, kako gde, ali količina grada koja je pala je ogromna. Zvala sam i 112 jer su na području opštine dva nanosa blata na državnom putu“, kazala je načelnica Krivec Jurak.

Nevreme i u Zagrebu, delovi Ozlja ostali bez struje, u Karlovcu oluja čupala stabla

Nevreme je juče kasno uveče pogodilo i Zagreb i okolinu. Munje su parale nebo, pala je jaka kiša i duvao je snažan vetar.

Teška je situacija bila i u delu Zagrebačke županije gde je grad oštetio više krovova porodičnih kuća. ​Županijski centar 112 Zagreb primio je više dojava građana vezanih za nevreme praćeno kišom i gradom, koje je zahvatilo zapadni deo Zagrebačke županije. Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gde je grad oštetio više krovova porodičnih kuća, izvestili su iz Uprave Civilne zaštite.

Ni Karlovačka županija nije ostala pošteđena strašnog olujnog nevremena, javlja Kaportal. Prema zasad dostupnim informacijama, najgore je bilo na širem draganićkom području, gde je grad veličine jajeta naneo ogromne štete usevima, mnogima su stradale i kuće, a ukupne štete tek će utvrditi.

Olujna kiša sa grmljavinom pogodila je i ozaljsko područje, gde je nestalo struje. Izuzetno snažan vetar u Karlovcu je čupao stabla pa su vatrogasci imali dosta posla. Sve je trajalo vrlo kratko, ali izuzetno intenzivno.

Vlada najavila hitnu pomoć

Vlada će žurno pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u saniranju štete prouzrokovane gradom, objavio je kasno juče na Tviteru portparol vlade Marko Milić nakon što je nevreme praćeno snažnim gradom pogodilo Hrvatsko zagorje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zbog katastrofe koja je pogodila Krapinsko-zagorsku županiju premijer Andrej Plenković razgovarao je sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i zvaničnicima pogođenih područja“, navodi Milić.

Danas pretežno sunčano do umerno oblačno

Danas će biti pretežno sunčano u Hrvatsoj, mestimično sa umerenim naoblačenjem. Ujutro na kopnu lokalno kratkotrajna magla. Kasno poslepodno, a naročito uveče su na severnom Jadranu i u unutrašnjosti uz više oblaka lokalno mogući pljuskovi i grmljavina, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

BONUS VIDEO: Oluja u Nemačkoj paralisala saobraćaj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar