Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nema većinu poslanika u parlamentu potrebnu za formiranje vlade, pokazuju rezultati izbora održanih 2. marta.

Time se samo još više produbljuje politički zastoj koji traje već godinu dana, navodi AP uz ocenu da je sve manje izgleda da će Netanjahu izvojevati odlučnu pobedu pred početak sudjenja za korupciju.

Netanjahu koji predvodi konzervativni Likud je danas u govoru punom osude prizao da nema podršku da odmah obrazuje novu vladu.

PROČITAJTE JOŠ

Medjutim, on i dalje tvrdi da je pobedio, kritikuje svog glavnog protivnika, lidera saveza partija centra Benija Ganca Plavo i belo i omaložava savez arapskih partija Zajednička lista, treći po snazi u parlamentu označavajući ga irelevantnim.

On je optužio Ganca da pokušava da podrije demokratiju i usprotivi se volji javnosti nakon što je izbilo na videlo da će Gancov savez Plavo i belo tražiti da se donese zakon kojim se Netanjahuu zabranjuje da bude premijer zbog predstojećeg sudjenja.

„Ganc je izgubio i sada pokušva da ukrade izbore“, rekao je Netnjahu na početku sastanka sa desničarskim partijama koje ga podržavaju preneli su izraelski mediji.

Skoro konačni rezultati izbora pokazuju da Netanjahuov blok u kome su pored desničarskih i verske partije ima 58 poslanika, tri manje od većine u Knesetu sa 120 poslaničkih mesta.

Današnji skoro konačni rezultati sa preko 99 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je njegov Likud osvojio 36 mesta, a Gancov savez Plavo i belo tri manje.

Konačni rezultati se očekuju kasnije večeras.