Foto: EPA/STR

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je danas žaljenje zbog smrti magnata američkih kockarnica Šeldona Adlsona (Sheldon Adelson, 88), jednog od svojih najvećih pristalica u SAD, ističući njegova nastojanja da učvrsti veze dve zemlje i njegovo zalaganje za proizraelsku politiku tokom mandata predsednika Donalda Trampa.

Netanjahu je izgubio čoveka koji je u Beloj kući i u Kongresu SAD neumorno isticao prioritete Izraela, a u jevrejskoj državi finansirao uticajni besplatni dnevnik „Izrael hajom“ (Izrael danas).

Adlson je bio zdušni pristalica Netanjahua i pokretačka snaga koja je uticala na Trampa da vodi proizraelsku politiku i donese kontroverznu odluku o preseljenju Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Uprkos dubokoj starosti, Adlson je prisustvovao inauguraciji te ambasade u Jerusalimu u maju 2018, i predstavljanju u Beloj kući pre godinu dana Trampovog plana za Bliski istok koji uveliko favorizuje Izrael.

List koji je finansirao u Izraelu igrao je centralnu ulgu u izraelskoj politici i čak uticao da se održe opšti izbori 2015. godine kada je Netanjahuov rival pokušao da donese zakon koji bi ograničio uticaj tog dugogodišnjeg lidera.

Kazino magnat je bio povezan i s jednim od korupcionaških skandala zbog kojih se sudi Netanjahuu.

Netanjahu je optužen da je obećao izdavaču rivalskog lista „Jediot ahronota“ da će ograničiti uticaj „Izraela hajom“ u zamenu za povoljnije izveštavanje o njemu i njegovoj porodici.

Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Adlson je podržavao i neke projekte pokreta jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, uključujući Univerzitet Ariel, jedini jevrejski na okupiranoj teritoriji i Davidov grad (City of David) kontroverzni arheološki park u arapskom kvartu istočnog Jeruslima.

Uz to je bio glavni donator mnogobrojnih programa, između ostalog, dovođenja mladih Jevreja iz celog sveta u posetu Izraelu, te programa Memorijlanog centra holokausta, Jad vašem, u Jerusalimu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar