izrael vakcina protiv korone
Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Premijer Izraela Benjamin Netnjahu najavio je večeras preko televizije da će se u zemlji uvesti nove stroge mere izolacije zbog stalnog skoka broja zaraženih koronavirusom.

Počev od petka uoči jevrejske Nove godine škole, restorani, šoping centri i hoteli će biti zatvoreni i biće uvedeno uvešće se ograničenja na kretanje stanovnika.

Očekuje se da će te mere trajati najmanje tri nedelje, kada bi mogle biti ublažene u zavisnosti od broja smrtnih slučajeva.

U Izraelu se tokom proteklih nedelja širi zaraza novim virusom jer blaže mere nisu urodile plodom.

Sada je, u odnosu na broj stanovnika, Izrael jedna od zemalja u kojoj je stanje najgore, navodi Asošiejted pres.

Izrael je na početku pandemije hvaljen jer je brzo zatvorio svoje granice i učinilo se da je zarazu doveo pod kontrolu.

Međutim, posle toga je kritikovan jer su firme i škole otvorene isuviše brzo i zaraza se ponovo proširila.

Ranije danas izraelski ministar iz uticajne verske partije Ujedinjena Tora judaizam Jakov Licman je podneo ostavku u znak protesta zbog predloženih mera.

On se posebno usprotivio ograničenju broja vernika Jevreja na zajedničkim molitvima u sinagogama tokom predstojećih verskih praznika kada se okupljaju velike porodice, a bogomolje su pune za vreme posta na Dan pokajanja, Jom Kipur koji se obeležava posle Nove godine.

Netanjahu je inače suočen sa gnevom javnosti zbog odgovora na pandemiju.

Protestima koji se održavaju tokom čitavog leta ispred njegove rezidencije u Jerusalimu jer je optužen a korupciju pridružili su se i demonstranti koji zahtevaju da podnese ostavku zbog lošeg odgovora na širenje zaraze.

„Naš cilj je da zaustavimo povećanje (slučajeva) i smanjimo smrtnost. Znam da ti koraci za nas imaju veliku cenu. To nije praznik na koji smo navikli“, rekao je večeras Netanjahu.

U Izraelu je potvrđeno preko 150.000 slučajeva zaraze, a više od 1.100 ljudi je preminulo.

U toj zemlji živi oko devet miliona stavnika, a dnevno se ponekad beleži i preko 4.000 novih slučajeva infekcije.

Netanjahu je rekao da je izraelska ekonomija tokom prvih mera izolacije prošla bolje nego što je to bio slučaj u mnogim drugim razvijenim zemljama, a smrtnost je manja nego u drugim državama gde je zaraza poprimila slične razmere.

Neki ministri su pokušali krivicu da svale na nedisciplinovanu javnost koju su optužili za kršenje mera restrikcija protiv javnih okupljanja i nošenja maski.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar