Foto: EPA-EFE/Oded Balilty / POOL pool photo

Vrhovni sud Izraela odlučio je da premijer Benjamin Netanjahu može da formira novu vladu, iako je optužen za korupciju, i on sada može da napravi kontroverznu koaliciju sa svojim glavnim rivalom Benijem Gancom.

Posle jednoglasne odluke Vrhovnog suda, koja je saopštena nešto pre ponoći, otpala je mogućnost da Izraelci izađu na izbore četvrti put u nešto više od godinu dana, preneo je AP.

Neposredno po objavljivanju odluke suda, Netanjahu i Ganc su saopštili da očekuju da će kolacija biti odmah formirana i da bi članovi nove vlade mogli da polože zakletvu naredne sedmice.

Posle velke borbe u tri izborna cikusa Netanjahu i Ganc su u aprilu saopštili da su spremni da ostave po strani rivalstvo i da zajednički formiraju vladu kako bi država što bezbolnije prebrodila krizu izazvanu epidemijom korona virusa.

Njihovi politički protivnici su tvrdili da je taj dogovor nezakonit i obratili su se Vrhovnom sudu. Posebno su tvrdili da će nova funkcija „alternativnog premijera“ omogućiti Netanjahuu da ostane na vlasti i za vreme suđenja za
korupciju.

Jedanaest sudija Vrhovnog suda je, međutim, odlučilo da u sporazumu koji su postigli Netanjahu i Ganc nema ničeg nezakonitog.

Komentari

Svi komentari (0)