Smrznuta pica Buitoni Foto:Magali Cohen / AFP / Profimedia

Nekoliko dece u Francuskoj završilo je u bolnici, a jedno je umrlo nakon što je jelo smrznutu picu Fraich'Up, proizvedenu u pariskoj fabrici Nestle, piše Le Mond. Pice su zaražene ešerihijom koli, pokazale su preliminarne analize.

U Parizu je osmogodišnji dečak preminuo od hemolitičko-uremičkog sindroma, a dvanaestogodišnja devojčica je završila u vegetativnom stanju. Jednom sedmogodišnjem dečaku srce je stalo nekoliko puta, a članovi jedne porodice su u kritičnom stanju.

Već krajem januara u bolnici je završilo troje dece koja i dalje imaju zdravstvene posledice jer su pojela spornu picu. Le Mond piše da je ovaj slučaj istraživala francuska agencija za javno zdravlje zajedno sa Pasterovim institutom. Potvrdili su da je za trovanje kriva smrznuta pica.

Smrznuta pica Buitoni fabrika policija Foto:Magali Cohen / AFP / Profimedia

Oni su potvrdili čak 53 slučaja trovanja i dva smrtna slučaja kod dece, dok se još 26 potencijalnih slučajeva istražuje. Smatra se da bi i ovi slučajevi mogli biti povezani sa konzumiranjem smrznute pice.

U januaru su deca završila u bolnici, proizvodnja je zaustavljena u martu

Mnogi smatraju da je francuskim vlastima trebalo previše vremena da reaguju. Pjer Debison, advokat porodice, kaže da su prve hospitalizacije bile u januaru, a tek 18. marta obustavljena je proizvodnja u fabrici.

„Dozvolili su prodaju proizvoda i trovali još dece“, prokomentarisao je advokat.

Nestle do sada nije komentarisao situaciju sa picom i trovanjem.

***

BONUS VIDEO: Trovanje alkoholom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare