Foto:Screenshot/Youtube/Vijesti Online

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je, komentarišući nove protivepidemijske mere, da je pobornik najstrožih mera, a posebno kada se ima u vidu trenutni broj zaraženih koronavirusom i hospitalizovanih zbog Kovida-19.

PROČITAJTE JOŠ:

Radulović je, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, odbacila navode da je KCCG u kolapsu i istakla da se cifre o popunjenosti kovid sistema verodostojno predstavljaju javnosti. Trenutno je popunjeno, kako je kazala, oko dve trećine kapaciteta za kovid pacijente.

„Kada dođe, a nadam se da neće doći taj dan, sigurno ću izaći i reći – ovo je kraj, ne možemo da odgovorimo potrebama građana. Mi imamo najnormalniji rad. To je definitino zlonamerni komentar“, rekla je direktorica KCCG.

Kazala je da je trenutno dostupno 15 odsto kapaciteta u KCCG-u i 30 kreveta u staroj medicinskoj školi. „To sve čini 35 odsto kovid kapaciteta bolnice, nadam se da ga nećemo upotrebiti u skorije vreme, ali imamo dovoljno kadra, lekova i potrošnog materijala da možemo da funkcionišemo“, rekla je Radulović.

Istakla je da u Kliničkom centru nema nestašice lekova protiv zgrušavanja krvi, kako na kovid klinici, tako i na ginekologiji.

Predsednica Skupštine Lekarske komore Milena Popović Samardžić poručila je da je potrebno potpuno zatvaranje države i kratke, efektivne mere u suzbijanju epidemije, a ne „polumere“ koje se evaluiraju na sedam dana.

„Moramo da smanjimo kontakte, socijalnu interakciju, prosto – izolacija“, rekla je Popović Samardžić u Bojama jutra.

Kazala je kako država mora da se pripremi za takav scenario, u smislu prireme Crvenog krsta, socijalnih službi, policije…

„Mislim da je već uveliko Vlada trebalo da počne da priprema strategiju da se uvede jedno takvo zatvaranje. Nije pošteno, po meni, donositi polumere koje posebno pogađaju određene delatnosti, a druge mnogo manje.“

Popović Samardžić je ocenila da politika ima veliki uticaj kada je u pitanju donošenje mera.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

„Vladi su stigli predlozi da se uvedu mnogo restriktivnije mere, što nije usvojeno“, istakla je.

Kazala je kako se ne sme dozvoliti scenario iz prošle godine sa turizmom.

„Sad je poslednji trenutak da se obave pripreme za turističku sezonu i suzbijanje ovako visoke transmisije. Moramo značajno da poboljšamo naš imidž na svetskoj mapi“, rekla je Popović Samardžić.

Neophodno je, kako je kazala, broj zaraženih spustiti na nivo koji epidemiolozi mogu da kontrolišu.

Poručila je da je potrebna rigorozna kontrola na granicima, te kazala da je nezadovoljna odlukom da za ulazak iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Kosova nisu potrebni testovi.

Popović Samardžić je ocenila da se kroz javnu kampanju može postići ciljnih 70-80 odsto zainteresovanosti građana za vakcinaciju.

„Imam osećaj da smo se opustili i prepustili politikanstvu, umjesto da smo nešto naučili i solidarisali se“, kazala je komentarišući stanje godinu dana od početka epidemije.

„Zdravstveni radnici su umorni i imam osećaj da neko preispituje njihove granice“, istakla je predsednica Skupštine Lekarske komore.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar