Foto: Vlada

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković stigao je jutros u Kijev gde će se sastati s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Sa Plenkovićem je stigao i potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i hrvatska poslanica u Ukrajini Anica Djamić.

Zajedno sa Zelenskim sastanku u Kijevu, pod nazivom „Buča –  odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini“, prisustvovaće i moldavski predsednik Sandu, slovački premijer Heger i slovenski premijer Golob. Sastanak je organizovan povodom godišnjice oslobođenja Buče, a nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za novinare.

Foto: Vlada

Nakon toga, gosti će prisustvovati komemoraciji za „žrtve ruske agresije“, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i dodeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Plenković će položiti venac pred Zidom sećanja na poginule za Ukrajinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je Plenkovićeva druga po redu poseta Ukrajini od početka ruskog napada, 24. februara 2022. godine. Naime, Plenković je posetio Kijev prošlog maja, kada je posetio i Irpinj i Buču, gde je lično video posledice strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi, poručeno je iz vlade.

BONUS VIDEO Zavejana Hrvatska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar