ajfelov toranj
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Francuski parlament usvojio je ove nedelje neobičan predlog zakona protiv diskriminacije ljudi koji francuski jezik govore sa nekim akcentom, a zakon predviđa i velike kazne, do tri godine zatvora i 45.000 evra, prenose tamošnji mediji.

Parlament je sa 98 glasova za i tri protiv usvojio predlog zakona kojim je zabranjeno ismevanje i ruganje nečijeg akcenta.

Pročitajte još:

Zakon će biti dodat na već dugačak spisak raznih oblika diskriminacije koji se nalazi u Krivičnom zakonu i zakonu o radu.

Tako će diskriminacija na osnovu drugačijeg jezičkog akcenta biti kažnjena kao i drugi oblici diskrimacija – na rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, kao i zbog seksualne orijentacije.

Zakon je predložio poslanik sa juga Francuske Kristof Eze (Crhistophe Euzet) a tekst je odmah, u prvom čitanju, usvojen.

Drugi poslanici, posebno oni iz francuskih prekomorskih teritorija su prvi pozdravili predlog takvog zakona.

„Usvajali smo zakone protiv raznih oblika diskrimacije, a sada smo usvojili zakon za zaštitu 30 miliona Francuza koji naš jezik izgovaraju sa drugačijim akcentom“, rekao je Eze.

Maraton
Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Zakon ima za cilj da promoviše „različitost izgovora francuskog jezika i da zabrani diskriminaciju zbog akcenta, posebno u radu“, dodao je poslanik.

Prema nedavnoj anketi, svaki drugi Francuz je rekao da govori sa nekim određenim akcentom, dok jedna četvrtina ispitanika tvrdi da je redovno i to na svakodnevnom nivou predmet ismevanja, zbog akcenta koji nije kao onaj u Parizu.

I francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) je postao predmet ismevanja i šala čim je došao na funkciju u julu ove godine.

Mediji su tada naveli da je u francusku vladu došao premijer sa juga zemlje, koji ne govori francuski sa pariskim akcentom.

Parižani kao i građani u drugim glavnim gradovima imaju svoj akcenat i često ga smatraju „jedinim pravim“ akcentom francuskog jezika.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)