Buča Foto:Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

Nemačka obaveštajna agencija presrela je poruke ruskih vojnih izvora u kojima se govori o ubistvu civila u ukrajinskom gradu Buča, izvestio je nemački Špigel.

Rečeno je da je agencija predstavila nalaze u parlamentu, ne navodeći izvor informacija.

Buča koja se nalazi na ko 37 kilometara od Kijeva, bila je okupirana od strane ruskih trupa više od mesec dana nakon njihove invazije na Ukrajinu 24. februara. Lokalni zvaničnici kažu da je su navodno ruske snage samo u Buči ubile više od 300 civila, a da je oko 50 njih pogubljeno. Moskva ove optužbe negira, prenosi Rojters.

Kako navodi Der Špigel, radio poruke su govorile o poznatim smrtim slučajevima u ovom gradu. U jednom presretnutom razgovoru, vojnik razgovara o pucanju na nekoga ko je vozio bicikl. Telo pomenutog civila, kasnije je fotografisano kako leži pored bicikla.

Špigel je dodao da postoje dodatni zvučni snimci čije je fizičko poreklo teže utvrditi, što može da ukazuje na to da su se slični događaji desili i u drugim ukrajinskim gradovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinska vlada je optužila Rusiju za genocid i ratne zločine. Kremlj je utorak rekao da su optužne lažne i da je u pitanju „monstruozan falsifikat“ koji ima za cilj da diskredituje rusku vojsku i opravda sankcije Zapada.

Rusija smatra dokaze o civilnim pogubljenjima ciničnim trikom Ukrajine i njenih zapadnih pristalica, za koje Moskva kaže da su zahvaćeni diskriminatorskom antiruskom paranojom. Portparol nemačke vlade odbio je da komentariše izveštaj Špigla.

Sve današnje vesti iz Ukrajine pročitajte u našem današnjem blogu.

BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar