Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Poslanik Jens Kestner nemačke desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) u petak je na sednici Bundestaga rekao da Srbiju, "čiji je sastavni deo Kosovo, Nemačka mora više da približi sebi, umesto što traži ono što stvara razlike".

PROČITAJTE JOŠ:

„Ukoliko stalno tvrdite da se zalažete protiv promene granica bilo gde na svetu, imamo li pravo da previdimo činjenicu da smo i sami već učestvovali u protivpravnoj promeni granica u tom regionu. Srbija danas i dalje opravdano ukazuje na tu protivrečnost. Kakav dijalog Beograda i Prištine treba da podržimo i kako da izbegnemo opasnost da se Srbija i Kosovo dodatno udaljavaju? Srbiju, čiji je, po mom mišljenju, Kosovo i dalje sastavni deo, moramo više približiti nama, umesto što tražimo ono što nas razlikuje“, kazao je Kestner, a prenele „Večernje novosti“.

On je naveo i da ukoliko ne postoji dovoljno hrabrosti da se revidira nemačka politika prema regionu Zapadnog Balkana i da se ona istinski vrati na podrucje poštovanja medunarodnog prava nekom vrstom reintegracije Kosova u Srbiju, onda ne treba apriori odbacivati inovativna rešenja krijući se iza principa nepromenjivosti granica.

U Bundestagu je održana sednica na kojoj se vodila debata o predlogu vlade kancelarke Angele Merkel da se produži učešće nemačkih vojnika u Kforu do 30. juna 2022. godine.

Prema predlogu, na KiM može da bude angažovano maksimalno 400 nemačkih vojnika.

„Pozivam politicke aktere u Nemackoj da se ozbiljno zamisle nad ovom temom, kako rešavajući jedan problem ne bismo stvorili nove i Srbiju, kao ključnu državu regiona, naterali da saradnike za pronalaženje pravednog rešenja traži na nekoj drugoj strani“, izjavio je Kestner.

Za povlačenje nemačkih trupa sa KiM se založila poslanica Levice Žaklin Nastić, koja je podsetila kolege u parlamentu da „na Kosovu funkcioniše mreža organizovanog kriminala, čiji nalogodavci su potpisali i ubistvo srpskog lidera Olivera Ivanovića“.

Isticuci da njena stranka odlucno odbacuje predlog o produženju mandata Kfora, Nastićeva je rekla da „poslanici Bundestaga dajuci zeleno svetlo tom vladinom predlogu, pomažu da ta kriminalna mreža na Kosovu i dalje opstaje“.

Poslanik Zelenih Manuel Saracin rekao je da smatra bespredmetnim debatu o ovoj temi, budući da su, kako je rekao, Beograd i Priština saglasni da „Kfor mora da ostane na Kosovu“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar