Foto: MARTIN SCHUTT / AFP / Profimedia

Nemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) u sredu je uhapsio osobu zaposlenu u Saveznoj obaveštajnoj službi (BND), zbog sumnje da je prenosio informacije ruskoj tajnoj službi.

Pored toga, izvršen je pretres stana i radnog mesta optuženog i još jedne osobe pod sumnjom za izdaju. Istragu vodi državni tužilac.

U saopštenju za javnost navodi se da je optuženi Karsten L. zaposlen u Saveznoj obaveštajnoj službi.

„On je 2022. godine ruskoj obaveštajnoj službi preneo informacije do kojih je došao tokom svoje profesionalne delatnosti. Sadržaj je državna tajna u smislu člana 92 krivičnog zakona“.

BND ne otkriva više detalja

U pisanoj izjavi, predsednik BND-a Bruno Kal istakao je da su u ovom slučaju veoma važni uzdržanost i diskrecija.

„S Rusijom na drugoj strani imamo posla sa akterom na čiju beskrupuloznost i spremnost na nasilje moramo da računamo“.

U BND-u nisu želeli da saopšte koje su konkretne dimenzije slučaja.

„S obzirom na istrage koje su u toku“, navodi se dalje u Kalovoj izjavi, obaveštajna služba do daljnjeg ne želi javno da se izjašnjava o detaljima slučaja.

Postoji, naime, zabrinutost da privremeni rezultati istrage u Karlsrueu izađu na videlo. U tom slučaju, Moskva bi mogla da pretpostavi s kakvim saznanjima raspolaže savezni javni tužilac u Karlsrueu. „Svaki detalj slučaja koji dospe u javnost daje prednost neprijatelju u njegovoj nameri da nanese štetu Nemačkoj“, poručuje Kal.

Pročitajte još:

Osumnjičeni u pritvoru

Nejasno je i kada je osumnjičeni otkriven. U saopštenju predsednika BND-a se navodi:

„Nakon što je saznala za mogući slučaj izdaje u svojim redovima, Savezna obaveštajna služba odmah je pokrenula opsežnu internu istragu. Kada su se te sumnje potvrdile, odmah je uključen savezni javni tužilac“.

Osumnjičeni je u četvrtak priveden istražnom sudiji. Trenutno se nalazi u pritvoru. U okviru istrage izvršen je pretres dva BND-ova imanja.

I u drugim zemljama ima osumnjičenih za špijunažu

Navodni slučajevi špijunaže ove godine su otkriveni i u drugim evropskim zemljama. Austrijski istražitelji otkrili su jednog Grka osumnjičenog za špijuniranje. Kako je navedeno, on je Rusiji prenosio informacije u vezi sa ratom u Ukrajini. Policija u Norveškoj uhapsila je čoveka za kojeg se veruje da je sin jednog od Putinovih saradnika, zbog ilegalnog upravljanja dronom.

BONUS VIDEO: Hapšenja osoba u Nemačkoj zbog planiranja državnog udara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar