Vakcinacija Nemačka. Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemački ministar zdravlja Jens Špan smatra da više ne postoji akutna opasnost od preopterećenje zdravstvenog sistema i da više ne treba produžavati vanrednu "epidemijsku situaciju".

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je potvrdio jedan portparol ministarstva, Špan se na konsultacijama u vezi sa koronom sa ministrima zdravlja saveznih pokrajina, izjasnio za okončanje takozvane „epidemijske situacije nacionalnih razmera“, prenosi Dojče vele.

Rizik od opterećenja zdravstvenog sistema klasifikovan je sada kao samo – umeren.

Institut Robert Koh već duže vreme ukazuje da se skoro sve infekcije, a pre svega težak tok koronavirusa javljaju gotovo samo kod nevakcinisanih ljudi.

S obzirom na trenutnu stopu vakcinacije, vanredna epidemiološka situacija mogla bi da prestane da važi 25. novembra 2021. rekao je Špan za list Bild i dodao da bi se time „okončalo epidemijsko vanredno stanje koje postoji od 28. marta 2020. – dakle skoro 19 meseci“.

Ministar se takođe založio da se i dalje poštuju pravila higijene i distance, kao i takozvano pravilo 3G – što znači da je pristup određenim mestima dozvoljen samo onima koji su vakcinisani, koji su preležali kovid ili imaju negatavn test.

Odluku o prekidu vanredne epidemiološke situacije donosi Bundestag koji je krajem avgusta produžio tu meru za još tri meseca. Ona automatski ističe ako je parlament ne produži. Novi saziv Bundestaga počinje sa radom 26. oktobra.

„Epidemijska situacija nacionalnih razmera“ daje ovlašćenja saveznim i pokrajinskim vladama da izdaju propise o korona merama, kao što su obaveza nošenja maske, ograničenje kontakta ili nabavka vakcina. To je navedeno u Zakonu o zaštiti od infekcija, koji je nekoliko puta promenjen od početka pandemije korone.

Broj novih slučajeva korona virusa se u Nemačkoj trenutno ponovo povećava. Posebno je pogođen jugoistok Nemačke, gde je stopa vakcinacije posebno niska.

Takozvana sedmodnevna incidencija, pokazatelj koliko se ljudi na 100.000 stanovnika zarazi u roku od nedelju dana, iznosila je u ponedeljak 74,4, navodi Dojče vele.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar