Nemacka koronavirus
Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Situacija sa koronavirusom u Nemačkoj ulazi u veoma težak period sa sve većim brojem pacijenata na intenzivnoj nezi, izjavio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan, nakon što su nemački državni lideri upozorili da će zemlji možda biti potrebno novo zaključavanje ukoliko ne budu preduzete hitne mere.

Pročitajte još:

Špan je rekao da se složio sa regionalnim ministrima zdravlja da bi u budućnosti svima trebalo ponuditi treću dozu vakcine protiv koronavirusa šest meseci nakon što su primili prethodnu vakcinu.

„Ovo bi trebalo da postane norma, a ne izuzetak“, rekao je Špan na konferenciji za novinare.

Pojedini pacijenti već su morali da budu preseljeni iz regiona sa preopterećenim bolnicama, dodao je Špan, pozivajući nemačke građane da se vakcinišu i poštuju mere socijalnog distanciranja.

„Svako ko misli da je mlad i da nije ranjiv treba da razgovara sa osobljem sa intenzivne nege“, rekao je on.

Ranije danas, dva nemačka državna lidera izjavila su da bi moglo biti potrebno novo zatvaranje ukoliko zemlja ne preduzme hitne mere.

„Ako budemo previše čekali, završiće se blokadom kao prošle godine“, rekao je lider istočne države Saksonije Mihael Krečmer za radio Dojčlandfunk.

Premijer Tiringije Bodo Ramelov rekao je da je pitanje dana kada će situacija sa korona virusom značiti da u bolnicama nema dovoljno kreveta na odeljenjima intenzivne nege.

U Nemačkoj je na raspolaganju još 2.503 kreveta na odeljenjima intezivne nege, manje nego početkom oktobra kada ih je bilo oko 3.100, navela je DIVI asocijacija za intezivnu i hitnu medicinu.

U Nemačkoj je danas registrovano 37.120 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni porast od početka pandemije prošle godine.

BONUS VIDEO: Dr Tanja Adžić o „životnom ruletu“ mladih koji obole od korone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)