Radijator Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Nemačke kompanije i javne institucije trebalo bi da ograniče grejanje svojih kancelarija na 19 stepeni Celzijusa, kako bi država smanjila potrošnju prirodnog gasa, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Nemačka, najveća ekonomija Evropske unije i država koja najviše uvozi ruski gas, pokušava da smanji zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu.

Rusija je već prekinula izvoz gasa u nekoliko zemalja EU, a zvaničnici strahuju da će Moskva iskoristiti izvoz gasa kao politički pritisak, kojim bi primorala države da smanje sankcije koje su joj uvele.

Ministar Habek je rekao da, dok je 27 zemalja EU obećalo da će smanjiti upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta u poređenju sa prethodnim petogodišnjim prosekom, Nemačka treba da smanji potrošnju za 20 odsto.

Habek takođe predlaže zabranu grejanja nekomercijalnih privatnih bazena, isključivanje grejanja u zajedničkim prostorijama javnih zgrada i gašenje svetla na javnim bilbordima između 22 časa i 6 ujutru.

BONUS VIDEO: Tasić: Nemamo alternativu za gas, Rusija nam je trenutno jedini izvor

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare