Foto: EPA-EFE/FABIO MOTTA

Pojedini nemački mediji su objavili da efikasnost vakcine protiv koronavirusa, a koju su napravili Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka, među populacijom ljudi starijih od 65 godina iznosi manje od deset posto. Ranije su proizvođači ove vakcine objavili da je efikasna 70 posto, ali u njenom ispitivanju je učestovalo vrlo malo osoba starijih od 65 godina.

Ovu vest objavili su poslovni list Handelsblat i dnevni list Bild pozivajući se na izvore iz vlasti. Istakli su da Ministarstvo zdravlja već razrađuje plan kako da reaguje na ovu situaciju jer se dovodi u pitanje vakcinacija velikog broja građana.

U međuvremenu je, navodno, već predloženo da se spomenuta populacija vakciniše vakcinama kompanije Moderna. S obzirom na prethodno navedeno, u Handelsblatu su zaključili da je plan da se svi u Nemačkoj vakcinišu do leta ove godine doveden u pitanje.

Mediji u ovoj državi su podsetili da su se velike nade polagale u vakcinu Univerziteta Oksford i AstraZeneke jer je nije potrebno čuvati na veoma niskoj temperaturi, za razliku od onih koje su napravili Fajzer/BionTek i Moderna. Zbog toga bi i vakcinacija bila lakša.

Očekuje se da će u petak, 29. januara, Evropska unija dati odobrenje za korištenje Oksfordove vakcine, a već je naručeno 400 miliona doza. Ranije su proizvođači ove vakcine objavili da je efikasna 70 posto, ali u njenom ispitivanju je učestovalo vrlo malo osoba starijih od 65 godina.

AstraZeneka već ima probleme s dostavom vakcina za EU, pa će distribuirati manje od 80 miliona – koliko je obećala. Dostaviće samo 31 milion. Nadležni u EU su oštro kritikovali ovaj problem jer je, kako su naveli, Unija finansirala razvoj vakcina.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar