Ursula fon der Lajen i Volodimir Zelenski Foto: EPA-EFE/UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT

"Kao simboličan čin, davanje statusa kandidata Ukrajini ima svoju vrednost. Ali to ih ne dovodi brže u EU", piše nemački list Der Tagesšpigel i dodaje da sažaljenje prema napadnutoj zemlji nije kriterijum za postajanje kandidata za članstvo u EU. Naprotiv, "rat je razlog više za oprez", dodaje autor teksta.

Kako piše „Der Tagesspiegel“, Evropska unija ne može da diktira tempo prijema balkanskih država ili Ukrajine u EU.

Umesto toga, „dinamika promena mora doći iz zemalja kandidata“, objašnjava autor u tekstu i podseća da pozivi za davanje Ukrajini status kandidata za članstvo u EU postaju sve glasniji nakon druge posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kijevu, koja je tada najavila odgovor sledeće nedelje.

Ursula fon der Lajen i Volodimir Zelenski Foto: EPA-EFE/UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT

„Napaćenom narodu tamo je potrebna nada“, piše autor.

U isto vreme, ljudima na Balkanu, čije je strpljenje prema EU „iscrpljeno“, potrebna je perspektiva, a slični pozivi za većom brzinom i odlučnošću pratili su balkansku turu nemačkog kencelara Olafa Šolca, nastavlja autor i podvlači da će još malo proći dve decenije kako države poput Albanije, Severne Makedonije i Srbije čekaju da budu primljene.

Olaf Šolc, Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kome je sada hitnije potrebna pažnja EU: Ukrajini ili Zapadnom Balkanu?“ jedno je od glavnih pitanja koje tekst postavlja.

Jedan od odgovora koje autor nudi je da „sažaljenje nad žrtvom rata ne sme biti kriterijum“.

„Kao simboličan čin, davanje statusa kandidata Ukrajini ima svoju vrednost. Ali to ih ne dovodi brže u EU. Rat je razlog više za oprez“, smatra autor.

Što se Balkana tiče, tekst upozorava na simpatije Balkanaca prema Rusiji „uprkos ubilačkom napadu na Ukrajinu“, kao i na zavisnosti nekih balkanskih država od Kine, gde se izdvaja Crna Gora.

Izgradnja autoputa u Crnoj Gori koju vodi kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation (CRBC)“. Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Umesto da EU „diktira tempo“ njihovog prijema, zemlje kandidati moraju da rade na potrebnim reformama i time same diktiraju tempo. EU, kako kaže autor, uopšte ne mora da donosi odluku koga bi radije primila ranije. To mogu da urade same države tako što će bržim i uspešnijim sprovođenjem reformi dokazati da treba da budu primljene ranije.

„Moraju toliko da žele da pristupe EU da se same odluče za neophodne reforme i neophodnu preorijentaciju u svom sistemu vrednosti i u svom geopolitičkom pozicioniranju“, piše autor i predlaže da EU podstakne kandidate da se „konstruktivno takmiče“, pa „da vidimo ko će od njih brže napredovati ka spremnosti za članstvo“.

****

Bonus video: Da li Ukrajina “lomi” put Srbije u EU?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar