Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC; shutterstock by fotografcic

Aleksander Korb, nemački istoričar i jedan od vodećih istraživača Jasenovca i Nezavisne države Hrvatske (NDH), kritikovao je pokušaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac, ocenivši da se radilo o provokaciji, koja je uspela, prenosi Dojče vele.

„Pokušaj posete Aleksandra Vučića Jasenovcu je proračunata provokacija koja je u potpunosti i uspela“, rekao je u Aleksandar Korb u razgovoru za Dojče vele.

On je istakao da je Vučić svojom „akcijom“ postigao sve što je hteo i isprovocirao zabranu ulaska u Hrvatsku.

„Hrvatska strana je takoreći prisiljena da uradi ono što je uradila, Zagreb nije dozvolio Aleksandru Vučiću ulazak na područje Hrvatske i sad na naslovnicima medija vidimo ono što Vučiću najviše odgovara“, rekao je Korb.

On smatra da je Vučić time instrumentalizovao žrtve Jasenovca.

„Radi se o političkoj igrici koju je inicirala vlada Srbije. Igrica u kojoj ni hrvatska vlada nije ostavila najbolji utisak“, smatra Korb.

On smatra da je Hrvatska trebalo da dopusti ulazak Vučića u Hrvatsku i onda reaguje protestnom notom. Prema Korbovom mišljenju, reakcija Zagreba nije bila „histerična“, kako se to prikazuje u nekim srpskim medijima, ali da je trebalo „reagovati hladne glave“.

Korb predaje na Univerzitetu u Lečesteru i autor je dela „U senci svetskog rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj 1941.-1945.“

***

BONUS VIDEO: Beg iz Jasenovca posle savezničkih bombi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare