Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

 Nemačka država namerava da, u borbi protiv korona virusa, "razvlasti“ pokrajine, te će ubuduće savezni ministar zdravlja Jens Špan određivati mere za celu zemlju.

Do sada je Sspan samo izdavao preporuke i smernice, a pokrajine su mogle da odlučuju o njihovoj primeni, što će se sada treba da se promeniti.

Osnova za sve mere u borbi protiv korona virusa u Nemačkoj je trenutno Zakon o zaštiti od infekcija, u kojem su pokrajine ovlašćene da izdaju uredbe, ali i da izvršavaju mere.

Prema pisanju „Frankfurter algemajne cajtunga“ (FAZ), Zakon će biti izmenjen tako da će ubuduće savezni ministar imati gotovo svu nadležnost.

Savezni nivo treba da dobije više mogućnosti za delovanje u celoj zemlji, dok se pokrajine razvašćuju delimično, kako stoji u nacrtu izmene zakona.

Savezne vlasti ubuduće bi dobile mogućnost da zabrane prekogranični transport ljudi, da dobiju mogućnost da putem mobilnog telefona prate osobe koje su imale kontakt sa inficiranima, da upravljaju snabdevanjem lekovima i zaštitne opreme, kao i da prisilno regrutuje medicinsko osoblje.

Međutim, savezna vlada neće moći da naloži zabranu kretanja.

Nacrt zakona treba u ponedeljak da usvoji vlada, a u toku nedelje, po skraćenom postupku i u Bundestagu i Bundesratu.

„Savezna država i pokraine rade zajedno u savladavanju ove epidemije. Ovde samo objedinjujemo nadležnosti. Možemo ubuduće tako za samo par sati da prilagodimo pravila i povećamo nadoknade za lekare i drugo medicinsko osoblje, apotekare i druge, koji preko mere rade“, objasnio je ministar Špan.