kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa u Nemačkoj prošle godine ostavila je traga i na tržištu rada. Više od milion zaposlenih ostalo je bez posla, uprkos milijardama za takozvani skraćeni rad, proizlazi iz odgovora Savezne Vlade na zahtev Levice.

Pročitajte još:

Prema podacima Savezne agencije za zapošljavanje na kojima se zasnima odgovor Savezne Vlade, većina pogođenih su ljudi koji su imali takozvani mini-posao.

Oko 526.000 tako zaposlenih je ostalo bez posla, plus 477.000 ostalih zaposlenih koji podležu zakonu o doprinosima za socijalno osiguranje.

Za ovu statistiku, upoređeni su podaci o tržištu rada od marta do septembra 2020. sa podacima za isti preiod iz prethodne, 2019. godine, dok se za poslednja tri meseca 2020. godine, Zavod za zapošljavanje pozvao na procene.

Gubitak posla bio je najočitiji u ugostiteljstvu i među zaposlenima u hotelima, gde je posao izgubilo oko 398.000 ljudi, uključujući i one sa mini-poslom, a oko 78.000 radnih mesta izgubljeno u oblasti umetnosti, zabave i rekreacije.

Korona je koštala i oko 128.000 radnih mesta u prerađivačkoj industriji, pre svega u metalnoj i elektro, međutim, Savezna Vlada je istakla da je ova industrija zahvaćena strukturnim promenama i to pre izbijanja pandemije.

Savezna Vlada pokušala je da ograniči ekonomsku štetu i smanji gubitak radnih mesta, pre svega kroz finansiranje takozvano skraćeno radno vreme.

Savezna agencija za zapošljavanje je saopštila da je u prvoj godini pandemije u tu svrhu isplatila 22,1 milijardu evra.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)