Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Nemački Vrhovni sud odbacio je kao neustavan petogodišnji zakon o zabrani samoubistva uz profesionalnu pomoć.

Sud je podržao žalbe grupe smrtno bolesnih pacijenata i lekara koji su osporili zakon koji je komercijalnu promociju potpomognutog samoubistva činio krivičnim delom, preneo je BBC.

Potpomognuto umiranje bilo je legalno, ali promena zakona naterala je smrtno bolesne da idu u Švajcarsku ili Holandiju da okončaju svoj život.

Savetodavni centri koji su radili do 2015. godine morali su da prestanu da rade zbog rizika od zatvorske kazne zbog promocije samoubistva.

Ovaj zakon imao je za cilj da zaustavi grupe ili pojedince koji su stvarali biznis pomažući ljudima da preminu u zamenu za novac.

Stručnjak za medicinsku etiku Gita Nojman, koja je godinama pružala savete i podršku ljudima u 80-im godinama, rekla je da ne poznaje nijednog lekara u Nemačkoj koji je u poslednjih pet godina pomogao u izvršenju samoubistva, zbog nove klauzule u krivičnom zakonu.

Jedan od tužilaca, dr Matijas Tons, izjavio je da je normalan palijativni rad postao kriminalizovan.

Međutim, šef nemačkog društva za palijativnu medicinu Heiner Melhing upozorio je da bi poništavanje zabrane moglo otvoriti vrata „samozvanim asistentima u eutanaziji“.

Predsednik nemačkog Ustavnog suda Andreas Voskule rekao je da, iako parlament može da donese zakone o sprečavanju samoubistva i povećanju palijativnog zbrinjavanja, on nema pravo da utiče na nekažnjivost asistiranog samoubistva.

Ali i dalje ne postoji zakonsko pravo na eutanaziju i od lekara se ne može tražiti da protiv njihove volje pomognu u asistiranom samoubistvu.