Berlin Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemački parlament je usvojio rezoluciju kojom se Gladomor (Holodomor), odnosno izgladnjivanje miliona Ukrajinaca pod sovjetskim režimom, označava kao genocid.

Neobvezujuća, ali simbolično značajna rezolucija usvojena je velikom većinom u Bundestagu, budući da su poslanici iz liberalno-levičarske koalicije kancelara Olafa Šolca i opozicioni demo-hrišćani glasali za nju, prenosi N1.

Socijalistička stranka levice i desno orijentisana populistička Alternativa za Nemačku bile su suzdržane.

Rezolucija optužuje Sovjetski Savez pod vođstvom Josifa Staljina za „ciljana masovna ubistva“ u Ukrajini 1932. i 1933. godine.

U tekstu rezolucije se navodi da glad u Ukrajini u tom periodu nije bila posledica neuspeha useva, već rezultat namerne politike vođstva Sovjetskog Saveza, koji se raspao 1991. godine.

„Iz današnje perspektive to sugeriše istorijsko-političku klasifikaciju genocida. Nemački Bundestag deli takvu klasifikaciju“, navodi se u rezoluciji.

Gladomor se smatra jednim od najbolnijih tragedija u istoriji Ukrajine u kojoj je od gladi umrlo najmanje 3,9 miliona ljudi. To je podatak Ukrajinskog instituta nacionalnog pamćenja.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinsko oslobadajanje Hersona

Komentari

Svi komentari (0)