Foto:Marijan Murat/Pool via REUTERS

Vlasti u Nemačkoj donele su odluku o ublažavanju epidemioloških mera i ukidanja ograničenja za osobe koje su vakcinisane, a već ove nedelje odluka će stupiti na snagu. Zakon kojim će se ukinuti ograničenja za vakcinisane osobe u ovoj državi doneo je Krizni štab kojim predsedava kancelarka Angela Merkel. Kako se navodi, osobe koje su vakcinisane protiv koronavirusa neće podlegati merama kao što su policijski čas ili zabrana društvenih okupljanja.

Iz Ministarstva pravde koje je autor ovog zakona rečeno je da vakcinisane osobe više ne predstavljaju zdravstveni rizik za druge i da se zbog toga moraju ukinuti ograničenja njihovih temeljnih prava.

Iako je zakon naišao na odobravanje javnosti, Nemačka se u ovom trenutku suočava s velikim problemima kada je reč o koronavirusu, ali i samim epidemiološkim merama koje sada ulaze u šesti mesec sprovođenja.

Određene organizacije posebno je uznemirio novi zakon koji je Nemačka usvojila prošlog meseca, a koji je saveznoj vladi dodelio ovlašćenja da uvode policijski čas i druga ograničenja u područjima gde se beleži rast zaraženih koronavirusom.

Građani u Nemačkoj frustrirani su i zbog sporog tempa vakcinacije u ovoj državi. Gotovo 23,5 miliona građana primilo je jednu dozu vakcine, a 6,66 miliona građana je revakcinisano što je i dalje suviše mali broj za sticanje kolektivnog imuniteta.

Do sada, vakcine u Nemačkoj su primili starije osobe, hronični bolesnici i zdravstveni radnici zbog čega su određeni poslanici u Bundestagu mišljenja da će od ukidanja ograničenja korist imati uglavnom starije generacije stanovnika Nemačke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)